Ana Drev s številko 15, Ilka Štuhec s številko 31, Tina Maze s številko 34!

Ana Drev s številko 15, Ilka Štuhec s številko 31, Tina Maze s številko 34! (foto: STA) STA
5. 1. 2017

V Mariboru je vse pripravljeno za 53. izvedbo tekmovanja za Zlato lisico.

V soboto bo najprej na sporedu veleslalom za svetovni pokal alpskih smučark.

Na startu bo tudi šest Slovenk. Ana Drev bo nosila startno številko 15, Ilka Štuhec 31, Tina Maze 34, Katarina Lavtar 35, Tina Robnik 38, slovenske nastope bo sklenila Meta Hrovat s številko 57.

Sobotna tekma bo še zlasti posebna, ne le zaradi tega, ker gre za 53. izvedbo tega tekmovanja in ker organizatorji pričakujejo množično navijaško podporo, temveč zaradi poslovilnega nastopa najuspešnejše slovenske športnice vseh časov.

Mazejeva, ki je zadnjič tekmovala marca 2015, preden se je odločila za tekmovalni premor, se prav v Mariboru, kjer zmagala na dveh veleslalomih in enem slalomu, želi posloviti od tekmovalnega športa ter pomahati v slovo navijačem in se zahvaliti za podporo vsem, ki so ji v teh letih športnega udejstvovanja stali ob strani. Prav v zadnjih dneh pred tekmo pa je Korošica znova poskrbela za še dodatno pozornost, ko v izjavah za tuje in domače medije ni povsem v celoti in kategorično zavrnila možnost, da bi kariero podaljšala še do zimskih olimpijskih iger leta 2018.

Šesti veleslalom v sezoni bo odprla tekmovalka iz Liechtensteina Tina Weirather, ki je na javnem žrebanju prvih petnajst startnih številk na polnem Trgu Leona Štuklja izbrala številko ena. Lani in predlani je bila na pohorski strmini tretja.

Vodilna v posebnem seštevku discipline Francozinja Tessa Worley bo startala kot četrta, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Američanka Mikaela Shiffrin, ki je na slalomu na zagrebškem Sljemenu z odstopom v 1. vožnji prekinila rekordni niz dvanajstih zaporednih slalomskih zmag, pa je izbrala številko 6.

Italijanka Federica Brignone je izbrala številko 2, lanska zmagovalka pohorske preizkušnje Nemka Viktoria Rebensburg bo nosila na startu številko 3, Italijanka Marta Bassino številko 5, Švicarka Lara Gut številko 7, Italijanka Sofia Goggia številko 8, Kanadčanka Marie-Michelle Gagnon številko 9, Avstrijka Michaela Kirchgasser številko 10. Številka 11 na startu je pripadla avstrijski zvezdnici Ani Veith, z dekliškim priimkom Fenninger, ki se je v karavano vrnila po 14 mesečni odsotnosti zaradi poškodbe. Takrat še Fenningerjeva je zmagala v Mariboru pred dvema letoma.

Pred, ob odsotnosti Tine Maze, najboljšo slovensko veleslalomistko Drevovo, ki je bila lani prav v Mariboru odlična druga, bodo nastopile še Italijanka Manuela Mölgg (12), Avstrijka Stephanie Brunner (13) in Norvežanka Nina Löseth (14).

Začetek 1. vožnje bo ob 9.15, finalna pa bo na sporedu ob 12.15.

Na startu 1. vožnje je vsega skupaj 70 tekmovalk.

Zlata lisica se bo sklenila v nedeljo s slalomom, ki je lani odpadel zaradi pretoplega vremena. Letos je vreme bolj naklonjeno organizatorjem, ki so lahko pripravili odlično progo. Bo pa hladno, zato organizatorji vsem navijačem svetujejo, da se oblečejo mrazu primerno.

STA, foto: STA