Ilka Štuhec: "Pripravljena tako odlično kot še nikoli v življenju."

Ilka Štuhec: "Pripravljena tako odlično kot še nikoli v življenju." (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
6. 1. 2017 Vir: Lisa

Oče in mama sta se odločila, da bo dojenčica imela ime na I in v Mariboru se je rodila Ilka. Ilka Štuhec, danes najbolj vroča smučarka, ki obvlada hitrost, drznost, drsenje in z naskokom vodi v skupni razvrstitvi v smuku. Pred največjim ženskim smučarskim praznikom v Sloveniji – Zlato lisico – smo malo pogledali, kdo je mlada ženska z navihanim nasmehom in razigranimi lasmi.

Mala Ilka je prvič stopila na smučke že pri dveh letih. Tekmovalna kariera se je začela sanjsko – na svetovnih mladinskih prvenstvih je osvojila tri zlate medalje, leta 2007 v slalomu in kombinaciji ter leta 2008 v smuku.

Toda sledil je padec na poletnem treningu v Čilu, pri katerem si je hudo poškodovala koleno in njeno kariero so začele nesramno zaznamovati poškodbe, ki so ustavile njeno sanjsko pot, ki ji je bila s talentom in delavnostjo očitno položena že v zibko.

Večina strokovnjakov še danes trdi, da je Ilka večji talent kot Tina Maze, a je imela res veliko smole s poškodbami. Lani je že nakazala, da se vrača, z mamo in malo ekipo so odlično delali, letos pa je Ilka eksplodirala.

Sezona 2016/17

Letos je že pred začetkom sezone povedala, da je pripravljena tako odlično kot še nikoli v življenju. Poleti je na veliko trenirala s slovenskimi fanti in čutila je, da bo kos vsem ženskam v belem cirkusu.

2. decembra 2016 je na prvem smuku sezone s štartno številko 29 presenetljivo zmagala pred vsemi najboljšimi v kanadskem Lake Louisu. Naslednjega dne je vajo ponovila in na istem prizorišču dosežek ponovila s ponovno zmago. S tem je postala 19. slovenski alpski smučar ali smučarka, ki je zmagal v svetovnem pokalu in 32. ki je stopil na Seznam slovenskih alpskih smučarjev s stopničkami v svetovnem pokalu" oder za zmagovalce.

Ilka je trenutno prepričljivo najboljša smukačica in celo tretja smučarka skupnega seštevka svetovnega pokala z majhnim zaostankom za vodilnima Mikaelo Shiffrin in Laro Gut.

Nove smučke

Ilka je dolga leta smučala na Rossignolovih smučeh, no, za letošnjo sezono je sprejela ponudbo švicarskega proizvajalca Stöckli, ki je tudi s pomočjo Tine Maze razvil izjemno kakovostne smuči. Pri izdelavi smuči za Ilko je Stöckli veliko sodeloval tudi z njeno mamo in serviserko Darju Črnko. In če ste gledali njene zmagovite smuke, potem vidite, da ima Ilka vedno zelo hitre smuči.

Mama Darja

Darja Črnko, 53 let, je sila zanimiva ženska, ki se je znašla v moškem svetu smučarskih serviserjev. O njej je lani pisal celo New York Times. Nekdanja smučarka in trenerka je po zaslugi starejše hčerke Dore tudi že babica, ki pa je z Ilko ves čas na poti in za volanom. Za servisiranje smuči jo je navdušil njen oče, sama pa pravi, da moškemu delu daje svojo, žensko noto. Ilka je mamo za ameriški časopis tudi pohvalila, da so njene smuči vedno med najhitrejšimi.

"Delo je utrudljivo, zgodaj moram vstati in pozno grem spat. Potrebovala bi več spanca. No, spanje potem nadoknadim poleti," je še povedala gospa Darja, ki je po hčerkinih besedah tudi njena najboljša prijateljica. Znata se hitro spreti in hitro pobotati.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri