Ilka Štuhec s številko 1 po 21. slovensko kolajno

Ilka Štuhec s številko 1 po 21. slovensko kolajno (foto: Profimedia) Profimedia
10. 2. 2017

Alpske smučarke se bodo v St. Moritzu  merile za naslov svetovne prvakinje v alpski kombinaciji. Prva favoritinja za zmago Slovenka Ilka Štuhec bo smukaški del kombinacije odprla s številko 1 in se podala v boj za 21. slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih.

Na startu sta še dve Slovenki:

Maruša Ferk bo startala takoj za Štuhčevo kot druga,

Ana Bucik pa bo nosila številko 22 od 43 tekmovalk na startu.

Štuhčeva je pripotovala z odlično popotnico.

Mariborčanka je pred prvenstvom zmagala na kombinaciji za svetovni pokal v Val d'Iseru. Ob tem je dobila tudi prve tri smukaške tekme in je ob koncu sezone v Aspnu resna kandidatka za mala kristalna globusa za seštevka svetovnega pokala v smuku in kombinaciji. S številko 1 na startu je letos že slavila na superveleslalomu v Cortini, kjer je za popolno povrnitev samozavesti po zvinu gležnja osvojila še tretje mesto na smuku.

Štuhčeva je na svetovnih prvenstvih slavila že v mladinski konkurenci, ko je konkurenco pometla leta 2007 v Flachauu za naslov mladinske slalomske svetovne prvakinje, takrat je s šestim mestom v superveleslalomu dobila tudi seštevek kombinacije, čeprav v uradni statistiki ta dosežek ni bil zabeležen. Naslednje leto v Formigalu je osvojila naslov smukaške mladinske svetovne prvakinja. Na kolajno in naslov svetovne prvakinje v članski konkurenci pa še čaka. Torkov superveleslalom je končala na 11. mestu, kolajno pa ji je odnesla napaka v srednjem delu proge.

Smukaška proga ji veliko bolj ustreza.

Na dveh treningih smuka je bila obakrat najhitrejša. V tej zimi je dokazala, da zna še smučati slalom. V Mariboru je z 10. mestom vpisala svojo najboljšo slalomsko uvrstitev v svetovnem pokalu.

Štuhčeva vsekakor namerava nadaljevati slovensko prevlado ter na prestolu svetovne prvakinje v kombinaciji naslediti Tino Maze, ki je slavila pred dvema letoma v Vail/Beaver Creeku.

Skupno so slovenski alpski smučarji na svetovnih prvenstvih osvojili 20 odličij, vključno z dosežki slovenskih športnikov pod jugoslovansko zastavo.

Kar devet kolajn od teh je osvojila od letos uradno tekmovalno upokojena Mazejeva, ki je osvojila tudi vse štiri zlate kolajne v samostojni Sloveniji, v kombinaciji, smuku, superveleslalomu in veleslalomu. Pred Mazejevo je za edino (jugoslovansko) zlato kolajno poskrbela Mateja Svet leta 1989 v slalomu v Vailu za popolni slovenski komplet zlatih kolajn v individualnih disciplinah.

Takšno namero slovenske favoritinje bodo želele preprečiti konkurentke, med njimi so tudi tri Švicarke Wendy Holdener, Lara Gut, ki sta bila najboljši kombinatorki v minuli sezoni, in Michelle Gisin, ki je v Val d'Iseru zaostala le za Štuhčevo. Holdenerjeva je odlična slalomistka, na kar šestih slalomih v tej zimi je stala na odru za zmagovalke.

Avstrijska favoritka je povratnica po poškodbi kolena Anna Veith, svetovna prvakinja v disciplini na SP leta 2011 v Garmischu. Zadnji dve svetovni prvakinji v tej disciplini sta obe upokojeni, tako Mazejeva kot Nemka Maria Höfl-Riesch, zmagovalka kombinacije leta 2013 v Schladmingu.

Smuk za kombinacijo se bo začel ob 10. uri, finale s slalomom pa bo ob 13. uri. Pol ure pred začetkom ženske tekme bodo skušali drugi trening pred sobotnim specialnim smukom opraviti alpski smučarji, potem ko so v četrtek trening odpovedali zaradi megle na startu. Na startu treninga bo sedem Slovencev z Boštjanom Klinetom na čelu.

Vir: STA