Smučarji pozor: Odločite se za svojo varnost!

7. 2. 2017 Promocijsko sporočilo

Ste prepričani, da ste pred odhodom na smučanje pomislili na vse? Kaj razen čelade vas na smučkah še lahko dobro varuje? Zavarovanje. Odgovarjamo na najpogostejše pomisleke smučarjev glede ustrezne zavarovalne zaščite.

1. Smučam samo v Sloveniji, to pomeni, da dodatnih zavarovanj ne potrebujem?

Če se poškodujete na domačem smučišču, so stroški zdravljenja poravnani iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. A po žepu vas lahko udari tudi drugje. Podobno kot v prometu tudi na smučišču veljajo določena pravila, ki jih morate upoštevati. Če ne spoštujete pravil varnega smučanja lahko povzročite nesrečo, s svojim premoženjem odgovarjate za nastale poškodbe in škodo.

Dodatna zaščita

Premislite tudi o sklenitvi nezgodnega zavarovanja za ublažitev finančnih posledic, ki jih lahko povzročijo nezgode (dolgotrajna zdravljenja, izpadi dohodkov ipd.).

Posebej za to je Zavarovalnica Triglav razvila zavarovanje za smučarje in deskarje na snegu. Zavarovanje športnih aktivnosti vključuje:

  • zavarovanje ODGOVORNOSTI (npr. v primeru, da na smučišču priletite v drugega smučarja, ki se zaradi trka poškoduje ali pa če vam smučke v slabem slučaju priletijo v parkiran avto in ga poškodujejo ... )
  • aktivnim posameznikom prilagojeno NEZGODNO ZAVAROVANJE, ki vključuje izgubo življenja zaradi nezgode, zlom posameznega uda in izgubo posameznega uda ali organa.
Več koristnih vsebin za brezskrben vsakdan najdete na portalu Vse bo v redu.

2. Zakaj potrebujem dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino, če imam evropsko kartico?

V tujini stroške zdravljenja v javnih zdravstvenih ustanovah držav članic EU krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Toda ta vedno ne zadošča za kritje vseh stroškov.

Na smučiščih v tujini namreč pogosto zagotavljajo pomoč v primeru poškodb zdravniki zasebniki, ki izvajajo tudi morebitne prevoze poškodovancev. Teh stroškov evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije, zato vam nesreča na smučišču poleg drugih težav lahko povzroči še visoke stroške za zdravstveno pomoč. Pri tem samo stroški helikoptrskega prevoza do bolnišnice lahko znašajo več tisoč evrov.

Ni odveč razmislek o sklenitvi turističnega zavarovanja, ki med drugim vključuje zavarovanje odgovornosti za nesreče v tujini in zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco.

3. Kaj naj naredim, če se poškodujem na smučišču v tujini?

Če imate sklenjeno turistično zavarovanje, potem vam stroške zdravljenja neposredno krije zavarovanje.

V primeru nezgode ali bolezni takoj pokličite asistenčni center, ki zagotavlja 24-urno pomoč v slovenskem jeziku, Triglav zdravstvena asistenca, na telefonsko številko + 386 59 09 18 81.

Če asistenčne pomoči ne boste uporabili ter boste stroške zdravljenja in drugih storitev poravnali sami, lahko povračilo stroškov uveljavljate po povratku v domovino na najbližji enoti Zavarovalnice Triglav. Predložiti morate:

  • zavarovalno polico,
  • celotno zdravstveno dokumentacijo
  • in originalne račune, ki jih morate zahtevati ob plačilu storitev.

4. Ali lahko zavarujem smuči pred krajo?

Turistično zavarovanje v tujini krije tudi tatvine smuči, ki jih pustite pred kočo na smučišču, in sicer do različnih limitov glede na izbrani paket zavarovanja.

Vsekakor je priporočljivo, da smuči zaklenete, saj boste s tem poskrebli za dodatno varnost in  otežili delo morebitnim nepridipravom. Hkrati pa boste v primeru tatvine kriti do višjega limita, kot če bodo smuči odklenjene. Podobno velja ob tatvini smuči iz hotelske shrambe.

Tam pri tistem o zavarovanju bi še kak stavek dodali pri odgovornosti, da bolj poludno na primeru obrazložimo ta izraz. Ker se mi zdi, da je to tista glavna dodana vrednost na katero nihče niti ne pomisli...kaj če priletiš v koga na smučišču ali pa če ti smučke priletijo v kak parkiran avto ali kaj podobnega...

Več koristnih vsebin za brezskrben vsakdan najdete na portalu Vse bo v redu.