Test smuči: Odprto nebo 2012/13

10. 11. 2012

Svoboda na dveh smučkah! Kategorija odprto nebo je sestavljena iz smuči, ki so pravzaprav igrišče smučarske industrije. Vse je mogoče, saj se tu predstavljajo smernice in inovacije brez omejitev.

Razvijalci smuči pokažejo vso svojo inovativnost in veselje do raz­voja – tudi prihodnosti. S preizkušanjem teh smuči imajo udeleženci WorldSkitesta možnost okusiti jutrišnji svet smučarskega športa: z novimi tehnologijami, do zdaj nevidenimi geometrijami ali smučarskimi vezmi. Med njimi pa se znajdejo tudi prestižni modeli, ki jih na belih strminah ne boste prav pogosto srečali.

V središču vsega je vedno veselje do smučanja, edinstven obču­tek med rezanjem zavojev, individualnost, pa tudi oblikovanje. Zato smo tovrstne smuči združili v posebno kategorijo. Ker so nenava­dne, jih pred testom ne prelepimo s črnim trakom, v tej kategoriji ni tekmovalnosti, saj jih ne ocenjujemo. Navsezadnje so si modeli med seboj tako različni, da to niti ne bi bilo mogoče, prav vsak ima neko posebno lastnost. Toda testni smučarji imajo to kategorijo vseeno ali ravno zato zelo radi.

Atomic volant platinum

Atomic volant platinum

Dolžina testnih smuči (cm): 170
Radij (m): 15
Geometrija (mm): 117,5-76-109
Na voljo v dolžinah (cm): 155, 160, 165, 170, 175
Priporočena maloprodajna cena (evri): 1.500

Komentar izdelovalca: Volant je TISTA živahna smučka, ki si jo želijo smučarji z veliko občutka, obenem pa gre za visokozmogljiv model. Njena zasnova združuje veliko hitrost s stabilnostjo in nadzorom v zavojih, razvili smo jo tako, da je uporabna v širokem razponu, zato se odlično obnese ne glede na snežne razmere, urejenost smučišča in teren.

Komentar testnih smučarjev: Z volantom se smučar (in smučarka) pelje v prestižnem razredu. Že cena je prestižna, oblika zelo plemenita, užitek med smučanjem zagotovljen. Kar nekaj testnim smučarjem smo komaj dopovedali, da smuči niso odnesli s seboj domov – navsezadnje volant vendarle ni čisto za vsakogar.

Blizzard buschwacker

Blizzard buschwacker

Dolžina testnih smuči (cm): 180
Radij (m): 19
Geometrija (mm): 125-88-110
Na voljo v dolžinah (cm): 159, 166, 173, 180,187
Priporočena maloprodajna cena (evri): 499,90

Komentar izdelovalca: Smučanje v prostem slogu pomeni svobodo. Bushwacker trga dosedanje omejitve in si svojo pot utira na vsakem terenu. Brezkompromisno in z močjo kot kakšen razjarjen bik. Z novo tehnologijo flip core so združili zasnovo rocker, s čimer so dobili odlično kombinacijo plovnosti in stabilnosti.

Komentar testnih smučarjev: Razjarjeni bik je bil udeležencem testa dovolj divji. Blizzardove smuči za prosti slog niso za vsakogar, ampak predvsem za dobre smučarje, ki iščejo izzive zunaj urejenih smučišč. Tudi na njih se pokažejo tehnološke prednosti, ki jih ponujajo, pa vendar smučarja ves čas silijo čez ogrado.

Dynastar cham 97

Dynastar cham 97

Dolžina testnih smuči (cm): 172
Radij (m): 16
Geometrija (mm): 133-97-113
Na voljo v dolžinah (cm): 166, 172, 178, 184
Priporočena maloprodajna cena (evri): 649,95

Komentar izdelovalca: V Dynastarjev champ 97 smo vgradili nov profil levitation. Pet podpornih točk skupaj z izrazitim rockerjem na krivini, klasična prednapetost, kot tudi nazaj zaključen zadnji del smučke popolnoma na novo opredeljujejo prosti slog.

Komentar testnih smučarjev: Smuči za prosti slog z najnovejšo tehnologijo in zelo dobro delujočim rockerjem. Na smučišču cham 97 pokaže vse svoje prednosti in omogoča resnično sproščeno smučanje tako dam kot gospodov.

Elan amphibio 14 waveflex fusion

Elan amphibio 14 waveflex fusion

Dolžina testnih smuči (cm): 168
Radij (m): 14,1
Geometrija (mm): 125-74-104
Na voljo v dolžinah (cm): 152, 160, 168, 176
Priporočena maloprodajna cena (evri): 699,95

Komentar izdelovalca: Amphibio waveflex 14 je najbolj vsestranska smučka v Elanovi kolekciji 2012/13. Inovativna tehnologija zadovolji vse želje, serija Amphibio pa kot edina združuje prednosti rockerja in prednapete konstrukcije.

Komentar testnih smučarjev: Povratnik! Amphibio je ponovno osvojil prvo mesto na izboru SnowStyle in pridobil simpatije na skoraj vseh področjih. Elan je v te smuči vgradil najboljšo tehnologijo, ki jo smučar zelo dobro občuti. Smučanje na tak način postane užitek.

Fischer hybrid 7.0

Fischer hybrid 7.0

Dolžina testnih smuči (cm): 175
Radij (m): 17
Geometrija (mm): 121-75-104
Na voljo v dolžinah (cm): 161, 168, 175, 182
Priporočena maloprodajna cena (evri): 749,95

Komentar izdelovalca: Rocker ali nerocker? Vse v enem paru smuči! Z enim samim klikom se Fischerjev hybrid 7.0 iz smuči za prosti slog prelevi v športne smuči za urejena smučišča. Idealno vodljiv pri dolgih in kratkih zavojih na najvišji ravni. Smuči za najboljše smučarje z vsestranskimi značilnostmi.

Komentar testnih smučarjev: To pa je premik! Nov in preprost sistem s klikom pri hybridu 7.0 zelo dobro deluje. Obljubljena agresivnost pri hitrih zavojih na smučišču kot tudi prednosti rockerja na prostem terenu so glede na odlične ocene testnih smučarjev na vsak način uresničene.

K2 bolt ROX

K2 bolt ROX

Dolžina testnih smuči (cm): 179
Radij (m): 18
Geometrija (mm): 125-72-99
Na voljo v dolžinah (cm): 172, 179, 186
Priporočena maloprodajna cena (evri): 929,95

Komentar izdelovalca: Ultimativne visokozmogljive smuči za trde in ledene proge – s tehnologijama speed rocker in ROX za srednje dolge in dolge veleslalomske zavoje –, izjemen oprijem robnikov in stabilnost.

Komentar testnih smučarjev: K2 z veleslalomskim profilom za smučanje po progah? Presenečenje naših testnih smučarjev z izkušnjami v svetovnem pokalu je bilo veliko. Kdor ima rad trde, ledene in strme terene, bo imel rad tudi K2 bolt. Njegove prednosti v dolgih zavojih so združene z odličnim oprijemom robnikov in mirnostjo. Tudi estetsko lepe smuči za tekmovalce in tekmovalno usmerjene izkušene smučarje.

Nordica fire arrow 84 EDT EVO XL CT

Nordica fire arrow 84 EDT EVO XL CT

Dolžina testnih smuči (cm): 176
Radij (m): 18
Geometrija (mm): 128-84-112,5
Na voljo v dolžinah (cm): 160, 168, 176, 184
Priporočena maloprodajna cena (evri): 899,95

Komentar izdelovalca: Z agresivno prednjo linijo se užitek pri smučanju vrača na urejene proge. Ta model je bil namreč razvit za vse, ki se najraje smučajo predvsem po steptanih terenih, a si kljub temu želijo široke smuči s sodobnim stranskim lokom, skupaj z dvojno krivino in sodobno grafično podobo.

Komentar testnih smučarjev: Grafična podoba teh Nordicinih smuči je bila odlikovana z drugim mestom na lepotnem izboru SnowStyle. Na smučišču fire arrow 84 dokaže svoje prednosti, je pa res, da zaradi zelo kul podobe marsikdo od smučarja nenehno pričakuje, da bo izvedel kakšno atraktivno potezo.

Rossignol pursuit 18 AR/Ti/BSLT TPX

Rossignol pursuit 18 AR/Ti/BSLT TPX

Dolžina testnih smuči (cm): 170
Radij (m): 17,4
Geometrija (mm): 122-76-102
Na voljo v dolžinah (cm): 156, 163, 170, 177
Priporočena maloprodajna cena (evri): 700

Komentar izdelovalca: Tehnologija power turn poskrbi za stabilnost in oprijem, nova zmes v jedru smuči (aramid, titan in bazalt) pa za dušenje tresljajev in odličen stik s snegom. Devetdeset odstotkov visoko prednapetostnega profila in deset odstotkov šibkega rockerja.

Komentar testnih smučarjev: Te smuči se dejansko izkažejo kot zelo stabilne in zagotavljajo popoln oprijem robnikov tudi na trdem terenu. Zaradi kakovosti uporabljene tehnologije pomeni pursuit zelo dobro opremo za ambiciozne in športno usmerjene smučarje. Rossignol je z njim obenem predstavil smuči, ki svoje pozitivne lastnosti kažejo tudi po številnih vožnjah.

Salomon BBR 8.0 + NZ12

Salomon BBR 8.0 + NZ12

Dolžina testnih smuči (cm): 179
Radij (m): 11,7
Geometrija (mm): 140-79-102
Na voljo v dolžinah (cm): 149, 159, 169, 179
Priporočena maloprodajna cena (evri): 629,99

Komentar izdelovalca:BBR so smuči, kakršnih še ni bilo. Njihova ogromna krivina, podobna tisti pri jadralnih deskah, skupaj s tehnologijo rocker omogoča preprosto plovnost po pršiču, a tudi preprosto in predvidljivo smučanje po neravnem terenu – pospeševanje in stabilnost za popolno zaupanje.

Komentar testnih smučarjev:Mislimo, kaj! BBR ni nenavaden samo na pogled, ampak gre tudi v resnici za zelo posebne smuči. Njegov videz privablja številne poglede, kar pa ne pomeni, da je tudi vsem všeč. Na smučišču zahteva pravega smučarja, ki zna iz BBR potegniti vse njegove prednosti. Ne pozabimo, naše dame so tem inovativnim Salomonovim smučem ena za drugo dale odlično oceno za obnašanje na progi.

Völkl V-werks code

Völkl V-werks code

Dolžina testnih smuči (cm): 178
Radij (m): 18,6
Geometrija (mm): 122-76-104
Na voljo v dolžinah (cm): 171, 178, 185
Priporočena maloprodajna cena (evri): 1.200

Komentar izdelovalca: V-werks pomeni novo raven zmogljivosti: ekstremno okretne, superšportne, neverjetno lahke smuči. Zahvaljujoč tehnologiji metal-tex-hybrid, ki jo je razvil Völkl, so smuči lahko občutno lažje, tanjše in zato bolj mirne, bolj odzivne ter vsestranske.

Komentar testnih smučarjev: Kakovost in obdelava izjemno lahkih materialov ima svojo ceno in tudi zato so smuči V-werks nekaj posebnega. Testni rezultati tako pri moških kot pri ženskah potrjujejo inovativnost koncepta teh Völklovih smuči, ki ponujajo odlične vozne lastnosti in zagotovljen užitek.

VIST super front 4

VIST super front 4

Dolžina testnih smuči (cm): 176
Radij (m): 17
Geometrija (mm): 121-71-106
Na voljo v dolžinah (cm): 164, 170, 176, 181
Priporočena maloprodajna cena (evri): 1.390

Komentar izdelovalca: Prvi power rocker v zgodovini! Super front 4 odlikujejo fantastične vozne lastnosti tekmovalne zarezovalne smučke, v to sodi tudi vodenje zavojev in nadzor pri velikih hitrostih. Genialna kombinacija tekmovalnih in lastnosti tehnologije rocker zelo povečajo sposobnosti te nove generacije smuči.

Komentar testnih smučarjev: Ekskluzivno, bolj ekskluzivno, VIST! Super front preprosto prepriča zaradi svojih voznih lastnosti. Užitek za smučarja, bolje rečeno za zelo dobrega smučarja. Ker je model prišel prepozno, ga nismo uvrstili na izbor SnowSytle, ker ni bil na voljo vsem udeležencem za glasovanje. A vsakdo si lahko sam ustvari sliko tega (tipično vistovskega) plemenitega dizajna. Nam se zdi ta model resnično privlačen za vsake oči.

SCOTT venture

SCOTT venture

Dolžina testnih smuči (cm): 178
Radij (m): 16
Geometrija (mm): 134-96-121
Na voljo v dolžinah (cm): 168, 178, 188
Priporočena maloprodajna cena (evri): ni podatka

Komentar izdelovalca: Popolne smuči za prosti slog, ki so uporabne tudi na smučišču. Venturi rocker na krivini zmanjšuje trenje s snegom, izboljša vzgon in sprednjemu delu omogoča uravnoteženo mešanico plovnosti in okretnosti. Boljše drsenje v snegu ob optimalnem nadzoru med spustom po strmih terenih.

Komentar testnih smučarjev: Venture je enako prosti slog! Gremo na teren uživat vse prednosti tehnologije rocker. Na urejenih smučiščih Scottove smuči zahtevajo dobrega smučarja, ki obvlada urezovanje zavojev po robnikih. V močnatem spomladanskem snegu pa brezkompromisno sledijo izbrani liniji in preprosto ponujajo užitek!