Z gorskim vodnikom smo osvojili osnovno znanje turnega smučanja

Z gorskim vodnikom smo osvojili osnovno znanje turnega smučanja (foto: Ana Vehovar) Ana Vehovar
5. 2. 2020

Z gorskim vodnikom smo se odpravili v svet turne smuke. To je čudovit gorski svet, a zahteva potrebno znanje. 

Ne pozabimo, da je turna smuka gorniško dejanje! Turno smučanje lahko združuje alpinizem, zahtevne alpinistične spuste ali pa lahkotno pohajkovanje po zasneženi gorski pokrajini.

Najbolje je, da se ga lotite pod budnim očesom gorskega vodnika, ki vam bo znal natančno razložiti, na kaj vse morate biti pozorni in vam predal potrebno gorniško znanje. To smo storili tudi mi. 

OSVAJANJE ZNANJ Z GORSKIM VODNIKOM 

Vso potrebno turno opremo sem si najprej izposodila pri Alpski šoli Bovec, nato pa sva z gorskim vodnikom Igorjem Kremserjem odpravila z gondolo visoko nad oblačno dolino ter prispela na sočni Kanin. Nato sva nadaljevala na italijansko stran smučišča. Cilj je bil sedlo Uršiči. Gre za krajšo in ne preveč naporno turo. Ravno pravšnjo za začetnike. 

Vodnik Igor mi je v godoli povedal, kako pravilno pospravim plazovni trojček v nahrbtnik in kaj vse še potrebujemo za takšno turo.

Ana Vehovar

Pri koči Gilberti me je Igor naučil pravilnega nameščanja kož (ali psov). Ste vedeli, da jim rečemo "psi", ker so bili prvotno izdelani iz tjulnjevega krzna ("seehund")? Ko sva kože nalepila na drsno ploskev smuči, je bil čas za pot navkreber! 

Ana Vehovar
Ana Vehovar

Bistveno mi je bilo, da sem se tekom ture naučila obratov na turnih smučeh. Da jih zares osvojiš, potrebuješ nekaj poskusov in predvsem potrpežljivosti. A vse to je lažje, če nekdo bdi nad oz. pod teboj in te ujame v primeru, da vse ne gre po načrtu. 

Ana Vehovar

Med turo sva na smuči namestila tudi srenače (dereze za smuči). Da sem zares občutila vse mogoče pogoje v gorah, je bil na začetku ture sonce, vmes močan veter, nato pa gosta megla. Tako pač je v gorah! In tega se je potrebno zavedati oz. biti na to pripravljen. 

Ana Vehovar
Ana Vehovar

Sledil je še spust nazaj do izhodiščne točke pri koči. 

Ana Vehovar

Na koncu je sledila še uporaba lavinske opreme oz. plazovnega trojčka (žolna, lopata in sonda). Igor je skril svojo žolno, jaz pa sem se naučila, kako jo poiskati, kako zapičiti sondo in kako pravilno odkopavati. Upam sicer, da mi tega v realni situaciji ne bo potrebno nikoli početi. A to znanje je nujno, če se v gorah gibaš pozimi. 

ZAČETNI TEČAJ TURNE SMUKE

Če bi se tudi sami radi preizkusili v turni smuki, vabljeni na tečaj turne smuke, ki bo potekal v soboto, 8. februarja, in je namenjen vsem, ki bi se radi prvič podali na turno smuko in se pri tem naučili pravilne uporabe lavinske in turno-smučarske opreme.
Sedlo Uršiči je tura ki nam omogoča, da tekom ture na primernih terenih osvojite vso potrebno znanje, ki vam bo koristilo pri kasnejših turnih smukih.

Mogoča je tudi izposoja opreme, pogoj za udeležbo pa je osnovno smučarsko znanje. Tečaj vodi gorski vodnik Igor Kremser.

TEČAJ VARNEGA GIBANJA V GORAH POZIMI

Ker gore v zimskem času predstavljajo svojevrsten izziv in je za njihovo osvajanje je potreba posebna oprema (dereze, cepini...), vabljeni tudi, da se udeležite Tečaja varnega gibanja v gorah pozimi, ki bo potekal v nedeljo, 9. februarja na Vršiču. Na tečaju se bomo podali na krajšo turo (Mala Mojstrovka) in tekom ture obdelali naslednje vsebine: priprava na turo, pravilna uporaba cepina na različnih nakloninah, pravilno nameščanje derez in njihova uporaba, zaustavljanje s cepinom v primeru padca, prikaz uporabe plazovnega trojčka (žolna, lopata, sonda) in test stabilnosti snežne odeje.

Prijave na: info@alpskasola-bovec.si ali 040 858 261 (Igor)