Kampanja »Z vesli proti jezovom« na Soči in Morači

Kampanja »Z vesli proti jezovom« na Soči in Morači (foto: Jan Pirnat) Jan Pirnat
16. 3. 2017

Balkan Rivers Tour 2 se kmalu seli na reko Sočo in Moračo v Črni gori - v želji, da zaščitimo dve smaragdni lepotici, ki ju ogroža gradnja jezov. Sicer pa, kaj pa je Slovenija brez Soče? 

WWF Adria in Leeway Collective sta na mednarodni dan rek napovedala nadaljevanje Balkan Rivers Tour-a, ki je od lani hitro prerasel v eno največjih gibanj za ohranitev naravnih rek v Evropi. Letos se bo Balkan Rivers Tour osredotočil samo na dve reki – Sočo in Moračo v Črni gori – obe smaragdni lepotici, ki ju ogroža gradnja jezov. Pridružite se jim konec marca ob Soči in dajte glas naši še zadnji neokrnjeni naravi! 

Lani se je v akcijo veslanja po 23 rekah v šestih različnih državah vključilo več kot 500 kajakašev in 1.500 drugih podpornikov. Letošnji Balkan Rivers Tour se bo pričel 30. marca na reki Soči, ki jo bodo v štirih dneh preveslali od izvira do izliva, ter končal 1. maja v Črni gori na izlivu reke Bojane v Jadransko morje.

»Gibanje, ki je nastalo z lansko akcijo, ljudem odpira oči, da hidroenergija ni tako zelena, obnovljiva in okolju prijazna, kot bi jo nekateri radi predstavili. Naša ideja je, območje od Slovenskih Alp preko Dinarskega loka do konca Balkanskega polotoka ne potrebuje več tisoč novih jezov, ampak spoznanje, da se lahko takšno število divjih rek najde le tu in v nobenem drugem delu Evrope. Spektakularna in neokrnjena pokrajina predstavlja edinstveno priložnost za trajnostni razvoj, ki ga ne more zagotoviti noben beton,« je poudaril Rok Rozman, biolog, kajakaš in idejni vodja Balkan Rivers Tour-a.

Balkan Rivers Tour 2 bo zbral kajakaše, domačine, ljubitelje narave in prijatelje rek iz vse Evrope. Začeli bodo z veslanjem po reki Soči od izvira do izliva, da bi na primeru ene reke pokazali, kakšne so posledice jezov, kajti kljub temu, da zgornje Posočje živi od ohranjene reke Soče, so dolgoročne vizije slovenske energetike drugačne, saj interesi za nove zajezitve Soče, Učje in Idrijce ostajajo.

Akciji se lahko priključi prav vsak, saj bo poleg veslanja BRT 2 vključeval tudi spremljevalni program s pohodi, koncerti, okroglo mizo in drugim dogajanjem. Celoten program in dogajanje lahko spremljate na: balkanriverstour.com, program za dneve ob Soči pa najdete

Po začetnem veslanju na Soči bo ekipa Balkan Rivers toura krenila na 17-dnevno ribiško in smučarsko avanturo globoko v Dinarskem gorstvu Makedonije, Grčije in Albanije v iskanju najbolj posebne doline, v kateri lahko smučaš, veslaš in loviš ribe v istem dnevu. BRT 2 se bo končal s 7-dnevnim veslanjem od izvira Morače, preko Skadarskega jezera ter reke Bojane pa vse do Jadranskega morja. Celoten teden bo dopolnjen s številnimi dogodki in zaključno Wild party for wild rivers zabavo na plaži Ada Bojana.

»Regija Dinarskega loka ima izjemen potencial za trajnostni in doživljajski turizem. V zaledju Jadranskega morja se skriva neodkriti divji svet, kjer je še vedno mogoče veslati ali loviti ribe v naravnih, divjih rekah, videti medveda ali volka v naravnem habitatu in doživeti izjemno kulturno in kulinarično tradicijo, ki še vedno deluje po starodavnih načelih in praksah. WWF Adria zavzema stališče, da ima ohranjena in zavarovana narava neposredno vrednost za človeka in bi morala biti glavno gonilo sprememb v smeri trajnostnega razvoja naše regije. Balkan Rivers Tour ne samo, da dviguje zavest lokalnih ljudi o pomembnosti naravnih rek brez jezov, temveč tudi promovira našo regijo med ljubitelji veslanja, ribolova in pohodništva po celem svetu,« je poudaril Martin Šolar, direktor WWF Adria.