Zakaj bi morali to poletje nujno zaveslati s kajakom?

Zakaj bi morali to poletje nujno zaveslati s kajakom? (foto: profimedia) profimedia
26. 7. 2019

Poleti ponovno preizkusimo nekatere aktivnosti, ki jih čez leto ne izvajamo. Letos bi morali na svoj seznam nujno dodati tudi vožnjo s kajakom, saj prinaša mnogo koristi. 

Ste se že kdaj peljali s kajakom? Če je odgovor ne, bi morali to letos nujno popraviti. Dajemo vam odlične razloge, ki vas bodo navdušili nad vožnjo po reki. 

  • Ko boste veslali po lenobni, tihi reki, boste sprostili misli in se končno umirili. Stres bo daleč stran, osredotočili se boste le nase in na enakomerno veslanje. Po drugi strani pa bo vožnja čez brzice pospešila utrip in zadovoljila željo po adrenalinu. 

  • Utrdili boste roke in s tem prekinili vadbeno rutino. Nekatere vaje vam verjetno že presedajo, vendar še vedno želite ostati v formi. Veslanje je odličen način za utrjevanje mišic v rokah in ramenih, kar vam bo pomagalo tudi pri drugih vsakdanjih opravkih.

  • Prisiljeni boste raziskati kotičke Slovenije, v katerih se še niste potikali. Odkrili boste čudovite reke in jezera, ki nudijo osvežitev nedaleč od vašega doma. Vaše poletne počitnice vas bodo od zdaj naprej vedno zanesle tudi po naši čudoviti deželi. 

Soča v svojih modrih odtenkih. 

  • Poskrbeli boste za svoje mentalno zdravje. Sliši se nenavadno in na prvi pogled kajak nima neposrednega vpliva na mentalno zdravje, pa vendar so raziskovalci prišli do drugačnih zaključkov. V okviru spletne strani Woman in Adventure so opravili raziskavo na 2.700 ženskah, ki se ukvarjajo z različnimi športnimi aktivnostmi. Izkazalo se je, da so bile najsrečnejše v življenju kajakašice, sledijo jim kanuistke in smučarke. 

  • Z rednim gibanjem skrbite za splošno zdravje, kar že dobro veste. Poleti imate odlično priložnost, da telovadnico zamenjate z naravo, kjer boste bolje napredovali: vremenski pogoji so nepredvidljivi, zato boste postali bolj vzdržljivi, spočili se boste in napolnili baterije, podžgali boste kreativnost, rešili boste probleme, zaradi svežega zraka boste bolje spali …

  • Ne boste čakali le na tisti en teden v poletju, ko se odpravite na morje ali kam drugam. Izlet si boste lahko privoščili kar med vikendom in drugimi prostimi dnevi, poleg tega na reki verjetno ne bo veliko turistov, zato boste brez težav našli svoj mir. 

  • Vožnja s kajakom daje odlično prispodobo za življenje: včasih vse teče gladko, gibi so usklajeni in vaša naloga je zgolj to, da uživate. Drugič so pred vami brzice, nepravilni zamahi ali celo padec v vodo. Vendar se vedno poberete, obrnete kajak in prebrodite brzice. Reka se ponovno umiri in vi spet prevzamete nadzor. 

 

 

 

Značke: kajak kanu