Sprostitev

12. 3. 2007

Po večjih naporih, še posebej športnih si privoščite počitek. Telo nujno potrebuje počitek. Da pa ne boš samo spala, poskusi položaj popolnega počitka: savasana.

Savasana, jogijska tehnika sprostitve, je vaja, sestavljena iz štirih delov. Izvaja se leže na hrbtu, na ravni podlagi, na tleh. Roki položi ob telo na tla in zapri oči! Pripravi se na trenutek, ki ti bo spremenil dan:

  • Začni z zavestnim sproščanjem mišic telesa: sprosti nožne prste, stopala, gležnje, meča, kolena, stegna, trebuh, prsni koš, ramena, roki, dlani, vrat, obraz. Z zaprtimi vekami zavrti oči nazaj; sprosti spodnjo čeljust, poskusi sprostiti tudi jezik; s čela naj izgine vsa napetost in gube. Vsaka mišica naj bo sproščena, telo pa mehko in negibno. Po nekaj minutah se v duhu sprehodi po telesu in preveri, če si pozabila na kako napetost v telesu. Če naletiš na mišico, ki se upira sprostitvi, jih skušaj zavestno pripraviti do tega, da popusti.
  • Ko so vse mišice sproščene, poskusi sprostiti živčni sistem, občutek notranje napetosti. Ta postopek se imenuje »umik živčne energije« in ga je težje izvesti kot mišično sprostitev. Predstavljaj si konkreten umik. Kot plimo, ki se počasi umika in se spreminja v oseko; odtekajo vsi impulzi vseh živčnih centrov telesa Telo ostaja prazno in mlahavo. Ustvari občutek brezskrbnosti. Prepusti se misli, da je tvoje telo vse lažje in nepremično in da ne moreš dvigniti niti roke, da se pogrezaš v tla.
  • Prični z globokim in ritmičnim dihanjem. Želodec med vdihom potiskaj naprej, med izdihom pa ga povleci nazaj. Pri vsakem vdihu verjemi, da z zrakom zajemaš tudi prano, izdihuješ pa samo zrak; prano ohranjaš v telesu in jo pošiljaš tja, kjer je potrebna. Z ritmičnim dihanjem počneš dve stvari: polniš svoje telo s prano; ko upočasniš ritem dihanja, pa upočasniš delovanje celega telesa, kar pripomore k sproščanju. Dihanje hkrati revitalizira in pomirja.
  • Sedaj svoj duh usmeri daleč stran od trenutnega okolja. Odtrgaj se od vsakdanjega življenja, skrbi, obveznosti. V mislih se preseli na svoj »osrečujoč otoček«, miren kraj, kjer je življenje tako, kot si ga želiš. Počivaj. Na koncu poskusi očistiti svoje misli in podobe, ter za nekaj trenutkov ohrani svoj duh prazen. Počasi pomigaj s prsti na nogah in rokah, pretegni se in odpri oči.
Značke: joga