Triatlon jeklenih v Bohinju

Triatlon jeklenih v Bohinju (foto: Arhiv) Arhiv
20. 8. 2019

Triatlon jeklenih je nemara najbolj edinstvena športna prireditev v najlepšem delu Slovenije.

Je ena najbolj slikovitih, ne le najtežjih za najbolj vzdržljive - veslanje, gorsko kolesarjenje, tek do Vodnikove koče. Je tudi med najstarejšimi, z dolgo tradicijo, z le kanček prekinitvami. Jekleni vedno nosijo posebne zgodbe. 

Letos se bo tradicionalni triatlon jeklenih, ki ga organizira Turizem Bohinj, zgodil v soboto 24. avgusta.

  • Start bo ob 9.30 pri cerkvi sv. Janeza (530 m.n.v.) v Bohinju,
  • cilj pa bo pri Vodnikovi koči na Velem polju (1805 m. n. v.).

Na hitro o Triatlonu jeklenih

JEKLENI - udeležba posameznikov se je ustavila na lanski številki 74. Najnižja številka je iz leta 1996, ko je bilo na stari trasi 53 udeležencev. Rekord med posamezniki je iz leta 2008, ko je bilo na Jeklenih 133 udeležencev, v dobi 2006-2012 pa vedno preko 118. Zraven je treba prišteti še 31 štafet. Skupaj torej 177 udeležencev.

JEKLENE - fenomen ženskega športa se kaže tudi na jeklenih, saj pogum, voljo in motivacija za tako zahtevno preizkušnjo najde visok odstotek udeležbe, letos v skupnem številu (5/74).

NEPREKINJENO - neprekinjen niz na zmagovalnem odru nadaljuje Aleš Udovič (2009-2017). Po tem mu ni para. Sedaj ima štiri tretja in pet drugih mest. Marjan Zupančič je bil na odru osem let zapored (1991-1999). Zdravko Mitrič šest (2005-2010).

ZAKAJ JEKLENI - Tone Fornezzi Tof z Nedeljskega Dnevnika je idejo privlekel iz Nove Zelandije, pravi legenda o nenavadnem triatlonu, kombinaciji kolesarstva, kajakaštva in teka, hkrati pa je v tistih časih tudi v Ameriki "Ironman" na Havajih dobival vse večjo veljavo in prav po njegovi zaslugi je v Bohinju dobil ime triatlon Jeklenih.

TRIDESET – Tik pred triatlonom je Triatlonska zveza Slovenije praznovala trideseto obletnico uradne ustanovitve. Ustanovljena je bila v Bohinju.
V Bohinju se je začela pisati zgodovina slovenskega triatlona. Prvi predsednik triatlonske zveze je bil Alojz Hvala.  Prvi triatlon so izpeljali zadnjo soboto v avgustu leta 1984 . Enkrat, 1987, so "norce" silili celo do Kredarice.

KLUB DVAJSET - Vseh prvih dvajset triatlonov jeklenih je zmogel le Karel Medvešček. Korl, Metod Močnik (24) in Srečko Križnič (20) so doslej v klubu »dvajset«.

ORGANIZATORJI - "Mi se zavedamo, da je vsak tekmovalec kralj in da smo mi organizatorji tu za tekmovalce in ne obratno," so tehtne besede Karla Medveščka, znamenitega Bohin'ca, kateremu gre popolna zasluga, da se je triatlon ohranil v takem sijaju, saj ga je organiziral več kot 20 let. "Brez zmagovalcev ta triatlon, ne bi bil to, kar je," je že pred mnogimi leti pripomnil Korl. Zapuščino ima v rokah Jure Sodja.

VRH - Studorski preval, 1892 metrov visoko, je najvišja točka preizkušnje in druga najvišja točka med najbolj znanimi slovenskimi vzdržljivostnimi preizkušnjami.