Predavanje: Kako (nazaj) v formo

Predavanje: Kako (nazaj) v formo (foto: Profimedia) Profimedia
25. 2. 2018

Kako vsakodnevna gibanje vpliva na naše sposobnosti? Kako na naše življenjsko pomembne organske sisteme? Kaj v resnici pomeni za naše telo, ko se ne gibamo? In kakšno vlogo ima stres? Vabljeni na predavanje, kjer bomo odgovarjali na takšna in podobna vprašanja, preverili pa tudi, koliko gibanja je dovolj in kako se motivirati.

Gibanje je ena izmed naših osnovnih potreb in hkrati tudi naša vrednota in sredstvo izražanja. Zmožnost opravljanja kompleksnih in zahtevnih gibalnih nalog je človeka pripeljala na vrh kondicijskih zmožnosti, ki jih ne premore nobeno živo bitje na zemlji.

Z gibanjem krepimo in razvijamo svoje telo, razvijamo svojo motoriko, razvijamo um in urimo svoje spretnosti. S sodobnim načinom življenja pa gibalno aktivnost vse bolj zapostavljamo. Kot protiutež vedno bolj sedečemu načinu življenja ljudje iščemo različne alternative v obliki vadbenih programov, ki nam vsaj malo pomagajo nadomestiti zmanjšano količino gibalne aktivnosti.

Na predavanju bomo: 

  • Izpostavili dejavnike našega razvoja in predstavili, kako vsakodnevna gibalna aktivnost vpliva na naše sposobnosti in naše življenjsko pomembne organske sisteme kot so: živčni sistem, endokrini sistem, kostni sistem, mišični sistem, živčni sistem, krvno-žilni sistem,dihalni sistem.

  • Izpostavili bomo tudi nova  dognanja stroke o priporočilih glede zdrave gibalne aktivnosti.

  • Preverili, kako naš življenjski slog in stres vplivata na gibanje. Na to tematiko bomo predstavili pogled trenerjev, ki se dnevno srečujejo z različnimi praktičnimi izzivi na področju vadbe in športa. Slednji opažajo, da sedanji življenjski slog zahteva, da se prilagodi tudi sama vadba, saj stres in ostali okoljski vplivi načenjajo že same osnove fizioloških procesov, človeškega gibanja, kar se kaže v nepopolnih in omejeno izvedenih osnovnih gibalnih vzorcih.

Predavanje bo sestavljeno iz treh glavnih sklopov:

  • nagovora prof. dr. Branka Škofa;
  • predstavitev priporočil, dognanj in motivacijskih vsebin (prof. dr. Branko Škof);
  • predstavitve gibalnega izziva 'Spravi se v formo' (dipl. kineziolog Tadej Verbošt).

Prof. dr. Branko Škof, prof. šp. vzg. je profesor na Fakulteti za šport za predmetni področji Atletika in Kondicijsko treniranje. Strokovnjak za načrtovanje treninga in diagnostiko telesne in tehnične pripravljenosti tekačev. Atletski tekaški trener z več kot 25-letnimi izkušnjami pri delu z mladimi in vrhunskimi tekači.

Tadej Verbošt je absolvent magisterija Kineziologije na Fakulteti za šport, kondicijski trener in športnik z 19-letnim stažem na državnem in mednarodnem nivoju. V svoji karieri je večkrat nastopil za atletsko reprezentanco Slovenije. Svoja multidisciplinarna znanja in izkušnje že pet let prenaša na vrhunske in mlade športnike na področju kondicijske priprave in rehabilitacijskih vadb. Kot trener deluje tudi  na področju tekmovalne in rekreativne atletike.

Že stari Grki so vedeli, da ni zdravega duha brez zdravega telesa! In najmanj, kar lahko storimo mi, je, da dnevno vsaj nekaj minut posvetimo odkrivanju našega gibalnega potenciala.

Naredimo nekaj za svoje telo, da se bomo v njem počutili bolje. Začeli bomo s predavanjem, v marcu pa pripravljamo izziv, s katerim bomo poskrbeli za boljše počutje in super formo!

Predavanje bo 28. februarja ob 18. uri na Fakulteti za šport (Gortanova 22, Ljubljana), predavalnica C.

Parkirišče: Da

Udeležba na predavanju je brezplačna, zaradi omejenega števila mest pa je potrebna prijava prek spodnjega obrazca.
Čas za prijavo je potekel.
Značke: predavanje