Varujmo naš planet!

22. 4. 2009

22. april je svetovni dan Zemlje, ki ga na pobudo civilne družbe po vsem svetu praznujejo že od leta 1970. Zvrstile se bodo številne prireditve in dogodki, s katerimi želijo tako posamezniki kot različne okoljske organizacije opozoriti na nespametno zlorabo planeta, na katerem živimo.

Ob prazniku Zemlje tudi v Sloveniji potekajo številne akcije urejanja in čiščenja okolja, ki jih organizirajo turistična in druga društva.

Okolju prijazne nakupovalne vrečke

Podatki za Slovenijo kažejo, da letno uporabimo med 300 in 600 milijoni vrečk, od katerih jih recikliramo le en odstotek. Rešitev je v nakupovalnih vrečkah za večkratno uporabo in uporabi vrečk, narejenih iz razgradljivih materialov, ki naše okolje maj obremenjujejo. Tega se na srečo zavedajo tudi velike trgovske verige, ki so svojim kupcem začele ponujati okolju prijazne nakupovalne vrečke. V trgovinah Spar boste tako danes ob nakupu prejeli brezplačno nakupovalno vrečko iz povsem obnovljivih materialov.

Po opravkih in v službo s kolesom

K varovanju okolja lahko prispevate tudi z izbiro okolju prijaznega prevoznega sredstva - kolesa. Kolesarite lahko v službo, trgovino in celo na zabavo. Tako prispevate k čistejšemu okolju, kolesarjenje pa vključite v svoja rutinska opravila in tako mimogrede naredite nekaj za svoje zdravje.

Zmerna vsakodnevna vadba je namreč veliko učinkovitejša, kot pretiravanje enkrat ne teden. Če se torej po svojih vsakodnevnih opravkih ne odpravljate s kolesom, je morebiti čas, da razmislite o tem. Večina ljudi je od svojih delovnih mest oddaljena le pet kilometrov, tako da pri tem ne potrebuje niti posebnih oblačil.

Že z majhnimi spremembami prevoznih navad lahko namreč veliko naredimo. Kolesarjenje na delovno mesto vas bo osvežilo, ne da bi potrebovali kavo za začetek delovnega dne. Če bi vsi kolesarili na delo le dvakrat mesečno, bi se promet zmanjšal za 10 odstotkov.

Značke: dan zemlje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri