Vaterpolisti kranjskega Triglava po več kot desetletju spet v Evropi

Vaterpolisti kranjskega Triglava po več kot desetletju spet v Evropi (foto: AVK Triglav) AVK Triglav
20. 11. 2020

Vaterpolisti Akademskega vaterpolskega kluba Triglav Kranj so dobili nasprotnike v kvalifikacijah za evropski pokal LEN – LEN Euro Cup. Kvalifikacijski turnir bodo med 4. in 6. decembrom Kranjčani tudi gostili.

Po tem, ko je klub v pretekli sezoni nastopal v regionalnem tekmovanju – Regionalni ligi A2, so se vodilni v klubu odločili, da je čas tudi za evropski izziv. Poleg tega pa Regionalna liga v tej sezoni ne bo izvedena oziroma bo morda izvedena le v okrnjenem formatu (finalni turnir klubov iz držav, ki v njej nastopajo, glede na uvrstitev v državnih prvenstvih).

Pokal LEN kot liga Europa v nogometu

Pokal LEN je drugorazredno evropsko tekmovanje, tako kot denimo Liga Europa v nogometu. Ker pa v ligi prvakov sodeluje le dvanajst ekip, sta se tja uvrstila le še dva kvalifikanta, vsa ostala moštva pa svojo evropsko pot nadaljujejo v kvalifikacijah za Pokal LEN.

Žreb je kranjskim vaterpolistom namenil kar dva nekdanja zmagovalca lige prvakovOSC iz Budimpešte in pa beograjsko Crveno zvezdo. Tretji nasprotnik Kranjčanov bo še eno močno moštvo, francoski Noisy, v katerem igrajo tako reprezentanti Hrvaške, Srbije kot seveda Francije.

V glavni del tekmovanja se bosta nato uvrstili prvi dve ekipi iz vsake kvalifikacijske skupine.

AVK Triglav

V Kranju bomo tako med drugim lahko v vrstah OSC-ja spremljali tri aktualne evropske prvake z reprezentanco Madžarske – Balazsa Erdelyija, Balazsa Haraija in Krisztiana Manhercza, v francoski ekipi denimo nastopata nekdanji svetovnegi prvak s Hrvaško Ivan Krapić in nekdanji evropski prvak s Srbijo Viktor Rašović, z moštvom Crvene zvezde pa v Kranj ponovno prihaja Miloš Vukičević, ki je pred leti v kapici Kopra nastopal tudi v domačem državnem prvenstvu.

Trenerski štab: »Evropa za še dodatno nabiranje izkušenj«

Svoj pogled na žreb je predstavil tudi trener članskega moštva Primož Troppan, ki je ob zadnjem nastopu v evropskih pokalih sodeloval še kot igralec:

»Nasprotniki prihajajo iz vaterpolsko najbolj razvitih držav. Še posebej to velja za madžarskega in srbskega predstavnika, ki se lahko pohvalita tudi z naslovom v ligi prvakov. Tudi francosko moštvo pa ima v svojih vrstah kar nekaj odličnih domačih in tujih posameznikov. Realnih možnosti za eno od prvih dveh mest v tej konkurenci nimamo, bo pa pomembno predvsem, da v borbi z močnejšimi nasprotniki mlado moštvo dobi izkušnje. Računam, da se bomo pokazali v najboljši luči, saj imajo fantje velik motiv, da se dokažejo proti najboljšim igralcem na svetu. Žel mi je edino tega, da zaradi trenutne situacije na tribunah ne bo navijačev, saj tako kakovostnih ekip v Kranju nismo spremljali že kar nekaj časa.«

AVK Triglav

Pred sezono 2019/20 je vlogo pomočnika trenerja v članskem moštvu prevzel Zoran Milenković. Gre za srbskega strokovnjaka, nekdanjega igralca in nato trenerja beograjskega Partizana, ki se je v Kranj preselil po dveh letih delovanja v Ljubljani. Poleg tega ima izkušnje tudi z vodenjem mlajših selekcij srbske reprezentance, eno leto pa je bil tudi pomočnik v članski izbrani vrsti.

V Kranju se po prvem letu delovanja počuti dobro, izpostavlja odlične pogoje za delo, sedaj pa skupaj s trenerjem Troppanom, po letu nastopov v regiji, mlado moštvo že pripravljata na evropski izziv.

Nadgraditi sezono 2019/20

Ekipa torej želi še nadgraditi celotno lansko sezono, kjer je vrhunec najprej dosegla ob vrnitvi pokalnega naslova v Kranj, kasneje pa še prav v zadnjem krogu regionalnega tekmovanja uspela doseči tudi prvo zmago.

Državno prvenstvo je bilo nato zaradi vsem znane situacije prekinjeno, tako da bodo tekme v Euro Cupu tudi prve »prave« tekme za člansko moštvo, ki je sicer med poletnim premorom in ob začetku nove sezone že odigrala tudi nekaj prijateljskih in trening tekem.

Poleg evropskih tekem pa vaterpoliste v kratkem čaka tudi začetek sezone v državnih tekmovanjih. Pokalno tekmovanje jih čaka teden po zaključku evropskih tekem, prvi nasprotnik pa bo moštvo Kopra.

V januarju je nato predviden tudi začetek državnega prvenstva, v mlajših kategorijah pa je začetek tekmovanj zaradi situacije trenutno nekoliko negotov.