Zmagovita sezona, zmagovita Planica 2013

29. 3. 2013

Drugo mesto Prevca, skupna zmaga fantov, slavje Jurija Tepeša in trete mesto Prevca ... Ja, letošnja Planica je bila zmagovita, a tudi naporna.

Zdaj so se fantje že udobno sprostili na dopustu. Zmagovalec zadnje tekme v sezoni in prve v svoji karieri Jurij Tepeš jo bo počasi mahnil v Šrilanko, Robert Kranjec bo užival z ženo in prijatelji, Peter Prevc pa je v svojem slogu povedal, da bo imel verjetno že v ponedeljek vsega dovolj. Njihov trener Goran Janus, prvi mož velikega slovenskega skakalnega uspeha, pa si bo privoščil malo miru med ribolovom na krape.

In po vsej evforiji, ki je zadnji konec tedna zadela naše skakalce, ni čudno, da si fantje želijo malo miru.

Letošnja prva zvezda skokov je bil brez dvoma Peter Prevc – Pero, mišica, ki je ne le obnorel vse ljubitelje skokov, ampak tudi najstnice, kar je za sramežljivega fanta, ki pa se vidno prebuja, nekaj povsem novega.

Zelo dolgo je čakal prve posamične stopničke v zimi, a je svoj teden dobil v noge ravno v pravem času – na svetovnem prvenstvu v Predazzu je osvojil dve kolajni, bron na srednji in srebro na veliki skakalnici. V Planici pa je skakalec iz Dolenje vasi, ki je septembra dopolnil 20 let, že prvi dan skočil na drugo mesto.

Kot najboljši slovenski skakalec je tudi to zimo v svetovnem pokalu končal 31-letni Kranjec, ki je bil ob koncu sezone šesti. Rezultati: v Vikersundu je zmagal, v Saporu je bil drugi, osvojil pa je še tri tretja mesta (Saporo, Vikersund, Oslo).

Eden ključnih članov slovenske vrste je bil tudi Tepeš, ki je sezono končal kot v sanjah – z zmago na zadnji tekmi pod Poncami. 24-letni Jurij je bil v Planici izredno dobre vole in je povedal, da mu je šlo letos končno vse po načrtih.

Povsem miren je kljub slabi formi na koncu sezone tudi 19-letni Jaka Hvala, ki je letos postal dvakratni mladinski prvak in prišel tudi do prve zmage v svetovnem pokalu.

Foto: Klemen Zibelnik (uvodna), arhiv revije Lisa