Zoran Janković končno izpolnjuje obljubo Janji Garnbret: vemo, kako bo izgledal NOV PLEZALNI CENTER!

Zoran Janković končno izpolnjuje obljubo Janji Garnbret: vemo, kako bo izgledal NOV PLEZALNI CENTER! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2022

V Ljubljani bo po obljubi župana končno zacvetel nov plezalni center, znano je že tudi, kako naj bi izgledal. 

Se še spomnite, kako smo stiskali pesti za Janjo Garnbret? Ko se je z Japonske vrnila kot trikratna svetovna prvakinja, ji je ljubljanski župan Zoran Janković obljubil nov plezalni center v Ljubljani. Očitno smo ga končno dočakali ...

Spomnimo: leta 2019 se je naša plezalka Janja Garnbret iz Hačiodžija vrnila s kar tremi odličji in ni bila deležna le lepega sprejema ter mnogih čestitk: Zoran Janković ji je pred vsemi obljubil, da bo prav v njeno čast v Ljubljani zgradil nov plezalni center. Janja je še kasneje v Tokiu dokazala, da je vredna svojih obljub, sedaj po treh letih pa bo tudi župan končno začel izpolnjevati, kar smo vsi čakali. 

Navdušeni plezalci bodo nove plezalne stene dobili v Centru plezalnih športov Ljubljana v Športnem parku Svoboda na Viču.

Natečaj je predvideval postavitev in celotno krajinsko arhitekturno oblikovanje plezalnega centra, po objavi Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije pa so prvo mesto osvojili Mojca Gregorski, Miha Kajzelj in Tina Kavčič s svojim projektom, ki bo zagotovo očaral tudi vas. S čim je trojica očarala komisijo? 

"Plezalni center odlikuje domiselna funkcionalna zasnova, ki zagotavlja tekoče in nemoteno odvijanje vseh oblik plezalnih dejavnosti v stavbi in okoli nje. Celovito zamišljena in dosledno izpeljana zasnova notranjosti stavbe se lepo sklada z njeno zunanjo podobo, ki jasno izraža vsebino plezalnega centra. Zaradi naštetih funkcionalnih in oblikovnih kvalitet je komisija predlogu soglasno podelila 1. nagrado," so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Nov plezalni center bo obsegal kar 2000 m2 notranjih plezalnih površin ter zunanje plezalne stene. Dobra novica: obiskali ga bodo lahko tudi rekreativni plezalci, torej tudi vi, predvsem pa bo namenjen programom tekmovalnega športa in treningom plezalne reprezentance. Janja Garnbret zagotovo komaj čaka, da prepleza nove plezalne stene. 

Kako bo center izgledal? 

Imamo fotografije načrtov, kako naj bi nov plezalni center izgledal in moramo reči, da smo navdušeni! Ga boste preizkusili? 

Planinska zveza Slovenije

In še zunanji del: 

Planinska zveza Slovenije