S temi triki boste ostali fit do božiča (in brez težav oblekli tisto ozko krilo, ki ste ga izbrali)

S temi triki boste ostali fit do božiča (in brez težav oblekli tisto ozko krilo, ki ste ga izbrali) (foto: profimedia) profimedia
6. 12. 2022

Vseh božičnih slaščic je enostavno preveč, da bi se jim uprli. In potem še vroča čokolada, kuhano vino in druge pijače, ki dodajo kar nekaj kalorij. Poglejmo, kako kljub temu ostati fit in nositi obleko, ki ste jo izbrali za božično večerjo. 

Decembra običajno tudi najbolj zagnani popustijo in izgubijo nadzor nad prehrano, vadba pa izgine z urnika. Imamo nekaj nasvetov, kako bo letos drugače in boste ostali fit. 

  • Če želite poskrbeti za celo družino, preverite adventni koledar trenerke Tjaše, ki je namenjen otrokom. ➡️ ADVENTNI KOLEDAR 

Morda katerega od teh trikov že uporabljate, ostale pa lahko dodate v svoj dan, če želite poskrbeti za zdravje in se izogniti odvečnim kilogramom: 

Jejte, preden greste od doma

Kadar se odpravljate na večerjo ali praznično kosilo in zabavo, si pred odhodom od doma pripravite manjši obrok, na primer zdravo malico. Še vedno bodite malce lačni, da boste lahko jedli, vendar ne sestradani. S tem boste preprečili prenajedanje, poleg tega boste pojedli manj mastne in nezdrave hrane ter lažje ostali v mejah normale. 

Bodite izbirčni s sladkarijami in sladicami

Vemo, da se je težko upreti vsemu sladkemu, kar prinese december in tega vam tudi ni treba. Bodite izbirčni in se odločite le za nekaj sladic, ki jih lahko uživate v zmernih količinah, in če se da, ne ravno vsak dan. Izberite posebne sladice, ki jih ne jeste čez leto, da bo december še bolj poseben. 

Ne izpuščajte obrokov

Nobene potrebe ni, da jeste samo zajtrk, ker vas zvečer čaka velika večerja in želite biti zelooo lačni. S tem telesu povzročate stres in tako ne boste shujšali na dolgi rok, če to počnete iz tega razloga. Kilogrami se bodo hitro vrnili, vi pa boste medtem popolnoma brez energije. 

Alkohol le za posebne priložnosti

Decembra imamo več posebnih priložnosti, ko se nazdravi s kozarcem vina ali penine. Vseeno bodite previdni in pijte alkohol le takrat, ko ste na kakšnem dogodku in nazdravite z bližnjimi. Večinoma pijte vodo in nesladkan čaj, ki bosta poskrbela za hidracijo. V decembru namreč veliko kalorij popijemo z alkoholnimi in sladkimi pijačami - poskrbite, da se to ne bo zgodilo. 

Bodite aktivni

Če želite ostati fit, ne bo šlo drugače, kot da se redno gibate. Zato ne spreminjajte urnika in na njem obdržite vadbo. Na druge dneve pa se sprehodite, kolesarite, telovadite doma, pojdite na tek, nekajkrat hitro hodite po stopnicah gor in dol ... Naredite vsaj kakšno vajo, ki vam dvigne utrip. 

Do sebe bodite prijazni. Ne jezite se preveč, če vseeno pridobite kakšen kilogram. Če bo številka na tehtnici vseeno manjša kot lani, je to že dober znak, da ste ukrepali in nekaj spremenili. Vseeno praznujte praznike in ustvarite lepe trenutke z bližnjimi - ker si to zaslužite! ❤️