To so sladice, ki so na seznamu PRIDNIH živil in si jih brez slabe vesti privoščite decembra + recept za cheesecake brez sladkorja!

To so sladice, ki so na seznamu PRIDNIH živil in si jih brez slabe vesti privoščite decembra + recept za cheesecake brez sladkorja! (foto: Profimedia) Profimedia
8. 12. 2022

Kljub temu da so na spodnjem seznamu bolj zdrave različice sladic, si jih privoščite v omejenih količinah. 

Bi se morali v prazničnem času odpovedati slaščicam, da boste prišli na seznam pridnih otrok? Nikakor ne, le poskrbite, da bodo bolj zdrave. Pojejte tudi tisto, ki vam je najljubša v omejenih količinah, pa ne bo naredila prav nobene škode. 

Kot pri nas že dobro vemo, ne prepovedujemo sladic niti v prazničnem času. Prepovedovanje bi vse skupaj poslabšalo, saj boste imeli slabo vest, in ko se enkrat "prekršite", se vam ne bo zdelo vredno vztrajati in se boste prenajedli vsega sladkega. 

Zato sladic ne izključujemo iz decembra, jih pa bomo jedli pametno. V uredništvu smo si zadali tako: na dneve, ko ni druženj in praznovanj, se bomo skušali držati tega, da sladic ne jemo. Kadar nas odnese v kakšno okrašeno mesto ali smo vabljeni na druženja, si jih bomo privoščili v omejenih količinah in v njih uživali. 

Zato imamo tu najprej recept brez sladkorja:

Cheesecake, ki ga lahko naredite za filmski večer s prijatelji ali za praznično obloženo mizo

Sestavine: 
 • 0 g sladkorja 😉
 • 100 g mandljeve moke
 • 100 g kokosove moke
 • 20 g nasekljanega kokosa
 • 100 g stopljenega masla
 • 220 g kremnega sira
 • 450 g kisle smetane
 • 1 čajna žlica stevie
 • 1 čajna žlica  vanilijevega ekstrakta
 • 3 jajca

Pečico segrejte na 150 stopinj. 

Najprej naredite spodnji del, ki bo služil kot biskvit. V posodi zmešajte obe moki, kokos in maslo. Mešanico pritisnite ob dno pekača za torto (ki ste ga obložili s peki papirjem ali premazali z maslom). Pri straneh naj bo podlaga malce višja. Vse skupaj dajte v hladilnik, medtem ko pripravljate nadev. 

Najprej z mešalnikom zmešajte kremni sir in kislo smetano. Potem dodajte stevio in vanilijo. Nato enega po enega dodajajte jajca in mešajte na najmanjši hitrosti. Na koncu vse skupaj dobro premešajte, da ne bo grudic. Prelijte nadev čez biskvit. 

Torto postavite v pečico in jo pecite v vodni kopeli kakšno uro ali uro in 20 minut, odvisno od delovanja pečice. Ugasnite pečico in pustite torto v njej še kakšno uro, da se počasi hladi. Vzemite jo iz pečice in postavite v hladilnik za vsaj 5 ur. 

Na koncu torto poljubno okrasite s sadjem. 

Tako, torto ste pripravili, kaj pa druge sladice? 

Tu je seznam "pridnih" sladic, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti: 

 1. Arašidova sladica brez jajc in moke
 2. Najboljši medenjaki 
 3. 3 čokoladne sladice 
 4. Najbolj puhasti kolački
 5. Domači jaffa piškoti
 6. Čokoladna torta brez jajc, masla in mleka
 7. Mafini za vse okuse (s posipi in nadevi)
 8. Piškoti s koščki čokolade
 9. Čokoladni piškoti brez dodanega sladkorja in pečenja 
 10. Kavni mousse iz 5 sestavin
 11. Recept za brownieje
 12. Pecivo za vso družino
 13. Polnjena jabolka 
 14. Čokoladni kolač iz banan
 15. Jogurtova torta