Buzet - srce severne Istre! Mesto tartufov in bogate zgodovine

Buzet -  srce severne Istre! Mesto tartufov in bogate zgodovine (foto: DDD) DDD
7. 8. 2020

Skozi slovensko in tudi hrvaško Istro kar prevečkrat preprosto zdrvimo do prvega ovinka z morjem. Notranjost Istre je v resnici čudovita in zelo zanimiva. Če vas gneča na mejnih prehodih Dragonja in Sečovlje preusmeri na prehod Sočerga, se hitro za mejo ustavite v Buzetu, mestecu na hribu, ki slovi po tartufih in bogati zgodovini.

Buzet, staro naselje, leži na griču nad reko Mirno v osrednjem delu severne Istre ob cesti, ki povezuje Slovenijo prek mejnega prehoda Sočerga s hrvaško avtocesto A8, novejše naselje pa raste ob vznožju vzpetine Fontana.

profimedia
Kaj lahko vidimo med kratkim postankom na poti na morje?

Današnjo podobo je mestece dobilo v času beneške vladavine. Tedaj so se gradile mestne utrdbe, na katere so se kasneje ponekod nadzidali stanovanjski objekti. Ohranjeno je dvoje mestnih vrat: glavna iz 1547 in severna iz 1592.

DDD

Na terasi glavnega trga je v skalo izklesana ploščad, na kateri stoji l. 1784 obnovljena župnijska cerkev, v kateri je, kakor tudi v drugih cerkvah v Buzetu in okolici (sv. Juraj na vrhu mestnega griča, iz začetka 17. stol.; baročna cerkev sv. Ante; sv. Marije Magdalene iz 1325 in sv. Ivana iz 1634), veliko zanimivih cerkvenih predmetov in več slik naslikanih v beneških delavnicah v 17. in 18. stoletju.

DDD

Tu stoji ohranjen tudi eden najlepših istrskih vodnjakov. V bližini Buzeta so odkrili tri zgodnjesrednjeveška pokopališča (langobardsko iz obdobja okoli leta 600 n. št.; bizantinsko iz 7. - 8. stol. in starohrvaško iz 9. -10. stoletja. V mestu je muzej z bogato arheološko, etnografsko in zgodovinsko zbirko.

DDD
Zgodovina

V času rimskega imperija se je današnji Buzet imenoval Pinguentum. V srednjem veku je bilo naselje, ki je bilo v lasti oglejskih patriarhov in je v starih listinah prvič omenjeno leta 804, že utrjeno s fortifikacijami. Kasneje je mesto prehajalo v last raznih fevdalnih družin. Od leta 1421 je mesto z okolico pripadalo Beneški republiki, katere vladavina je trajala vse do leta 1797. V drugi polovici 15. stoletja so ga večkrat oblegali Turki.

DDD

Po propadu Serenissime je Buzet skupaj s preostalo Istro za kratek čas spadal pod Napoleonovo Francijo. Od leta 1797 do leta 1813 so si Francozi in Avstrijci podajali celotno ozemlje Istre.

DDD

Po Napoleonovem porazu v Rusiji in pri Waterloo-ju je Buzet po določbah Dunajskega kongresa ostal pod avstrijsko nadoblastjo. Z razpadom Avstro-Ogrske ob koncu prve svetovne vojne leta 1918 in po podpisu mirovne pogodbe v Rapallu novembra 1920, je bil s preostalo Istro v okviru Italije, vse do konca druge svetovne vojne, ko je postal del Jugoslavije, z razglasitvijo neodvisnosti Hrvaške leta 1991 pa hrvaško mesto.

DDD
Hum in Aleja glagoljašev
Pri Buzetu se nahaja še najmanjše mesto na svetu, Hum, kjer je na voljo domača biska, prav posebno žganje. V Humu gojijo tudi poseben običaj – letno volitev župana. Obiskovalci, ki jih navdušuje zgodovina, se bodo razveselili možnosti obiska Aleje glagoljašev. V Buzetu so na voljo tudi številne peš poti in kolesarske steze, ljubitelji adrenalinskih športov pa bodo navdušeni nad možnostjo paraglidinga in letenja z zmajem.

 L.T.D.