Ideja za vikend izlet: Reka in reški prstan – kraji, ki imajo resnično veliko razlogov, da jih obiščete

Ideja za vikend izlet: Reka in reški prstan – kraji, ki imajo resnično veliko razlogov, da jih obiščete (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 7. 2020 Vir: Jana

Hrvaško mesto Reka in osem turističnih krajev, ki sestavljajo t. i. reški prstan, premorejo vse. Lahko se sprehajate, planinarite, kolesarite, jahate, plujete po morju, se potapljate …

O krajih

Reka živi v ritmu klubov za mlade, obenem pa jo preveva svetost svetišča. Na Reko lahko pridete z ladjo, letalom, po cesti ali železnici, tu pristajajo velike križarke, iz čudovitih mestec njenega prstana pa plujejo majhne ribiške ladje.

Tukaj se boste lahko spočili od hitrega vsakdana, spoznali tradicijo in sodobnost, življenje velikega mesta in romantiko starih mestec, vrhunsko tehnologijo in stoletja star mlin na reki …

Reka in kraji reškega prstana, ki ga sestavljajo

  • Kastav,
  • Klana,
  • Viškovo,
  • Jelenje,
  • Čavle,
  • Kraljevica,
  • Bakar in
  • Kostrena,

resnično imajo veliko razlogov, da jih obiščete.

Spomeniki: Frančišek Ksaverski - zavetnik turistov

Razgibana preteklost Reke in reškega prstana je vidna v številnih kulturno-zgodovinskih spomenikih.

Obiščite cerkev sv. Jeronima in prostor današnjega dominikanskega samostana, cerkev Gospe Lurdske, kapucinski samostan in Guvernerjevo palačo, v kateri je danes Pomorski in zgodovinski muzej Hrvaškega primorja.

Katedrala sv. Vida, zavetnika Reke, je edina baročna rotonda monumentalnih razsežnosti, zgrajena na tleh Hrvaške. V njej je portret Frančiška Ksaverskega, zavetnika turistov.

V svetišču Matere božje Trsatske je leta 2003 bival papež Janez Pavel II. V njegovo čast je tam postavljen tudi spomenik.

Prvi torpedo na svetu in Astronomski center

Reka je tudi mesto z bogato industrijsko dediščino. Tukaj so izumili prvi torpedo na svetu. 

Na Reki je tudi Astronomski center, ki so ga odprli leta 2009; to je prvi astronomski center, ki združuje opazovalnico in planetarij ter edini na Hrvaškem in v širši regiji, ki uporablja digitalno tehnologijo.

Potovanje po središčih reškega prstana vam bo odkrilo številne dragocene spomenike in odprlo vrata zakladnic, ki pričajo o bogati kulturni tradiciji. V vsakem od njih boste lahko spoznali neusahljivo tradicijo kulturnih spomenikov, običajev in pokrajinskih muzejev ter spoznali stare obrti.

Veliko prostora za gibanje

Bivanje na prostem je eden najpomembnejših adutov Reke in reškega prstana. Skrbno načrtovana mreža pešpoti omogoča ogled najpomembnejših mestnih znamenitosti, sprehajalne poti pa se nadaljujejo v planinske.

Reka ima tudi urejene kolesarske steze in transverzale Kastava, Jelenja, Viškova, Klane, Čavala, Bakra in Kostrene.

Če si želite ogledati razburljivo avtomobilsko ali motociklistično dirko, obiščite Automotodrom Grobnik, ki so ga zgradili leta 1978. Ljubitelji vodnih ali podvodnih športov boste uživali tudi v Bakru, Kostreni in Kraljevici. Reka ima čudovite plaže, najbolj znane so plaže Kostrene.

Halubajski zvončarji

Iz teh krajev izhaja tradicija pustnih običajev, ki so v svoji izvirni ali izpeljanih oblikah postali prava atrakcija. Halubajski zvončarji so od leta 2009 na seznamu Unescove svetovne nesnovne kulturne dediščine.

Zvončarji so ogrnjeni v ovčje kože, ob pasu jim visi zvonec, na glavi nosijo stilizirane maske – nenavadne živalske glave z rogovi, ki jim iz ust visi dolg rdeč jezik. Oblečeni so v bele hlače in mornarske majice s kratkimi rokavi, v rokah pa imajo stiliziran buzdovan. V pust­nem času hodijo od vasi do vasi ter preganjajo zle sile in zimo. Redno sodelujejo tudi na reškem karnevalu.

Tudi za gurmane poskrbijo

Sredozemske jedi lahko poskusite v številnih odličnih restavracijah, konobah in tudi skrom­nejših krčmah. V ospredju so morske specialitete, vrhunsko pripravljene sveže morske ribe, v katerih boste uživali ob kozarcu odličnega vina.

Zanimiva je tudi ponudba divjačine in drugih vrst mesa, gob in najrazličnejših sladkih pekovskih izdelkov. V Bakru lahko poskusite baškote. Na območju Grobniščine (Čavle in Jelenje) je znana tradicionalna palenta kompirica (polenta s krompirjem).

Značilnosti tega podnebja boste lahko občudovali na lokalnih tržnicah in sejmih. Skoraj vse je na ogled na reški tržnici Placi.

Iz revije Jana