Opatija - očarljivo primorsko mesto, ki skriva veliko čudovitih lokacij

Dekle z galebom. (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 7. 2020 Vir: Jana

Očarljivo primorsko mesto z bogato zgodovino in kulturo skriva veliko čudovitih lokacij, spomenikov, pisanih parkov in idiličnih vil.

O mestu

Opatija je občina in znano turistično mesto s pristaniščem v Kvarnerskem zalivu pod Učko v Primorsko-goranski županiji na Hrvaškem. Hrvati pravijo, da je Opatija kraljica Jadrana. Umeščena je na vznožje planote Učka in je od slovensko-hrvaške meje oddaljena pol ure vožnje.

Opatija je pravi naslov za tiste popotnike, ki si želijo v mrzlih zimskih mesecih prijeten sprehod ob s soncem obsijani obmorski poti Lungomare, in tiste popotnike, ki si želijo v hladu starodavnih stavb poleti raziskovati neverjetno zgodovinsko mesto.

Opatija se ponaša s čudovitimi hotelskimi resorti, kot so Milenij, Mozart, Bristol, Ambasador in Agava.

Zgodovina

Zgodba o Opatiji je usodno povezana s cerkvijo sv. Jakova in njenim samostanom, saj je mesto dobilo ime po njem. Po štirih stoletjih od gradnje cerkve se je Opatija iz majhnega ribiškega mesta začela razvijati v prestižno elitno letovišče.

Prvi dvorec je dal zgraditi Iginio Scarpa leta 1844, ki označuje začetek razvoja turizma v Opatiji. V Villi Angiolina je gostil številne slavne osebnosti.

Opatijo so leta 1889 uradno proglasili za klimatsko zdravilišče. Štirideset let pozneje so odprli prvi hrvaški hotel na Jadranu, hotel Quarnero. Mesto si je priborilo sloves svetovnega zdravilišča, ki so ga tedaj primerjali z Nico.

Dekle z galebom

Na rtu pred nekdanjim pokopališčem kamnito dekle steguje roko proti galebu. Gre za nov kip, stvaritev kiparja Cara, postavljen leta 1956, ki je postal eden od simbolov Opatije.

Na tem mestu je nekoč stal kip, imenovan Madonna del mare, kiparja Rathauskega iz Gradca. Madonna naj bi bdela nad dušo grofa Arthurja Kesselstadta, ki je izginil blizu tega rta v valovih pred veliko nočjo leta 1891. Med tem izletom je umrla tudi grofica Fries, njen sin Georg pa se je rešil.

Izvirni kip Madonne po restavriranju hranijo v Hrvaškem muzeju turizma v Villi Angiolina, pozlačeno različico Madonne pa lahko vidite pred cerkvijo sv. Jakova.

Rekreacija

Ljubitelji aktivnega oddiha lahko preizkusite nor­dijsko hojo in treking, ki vas bosta vodila po zgodovinskih poteh in sprehajališčih Lungomare in Carmen Sylva.

Lahko se seznanite z opatijsko zgodovino, preizkusite pohodniške poti proti Veprincu in Učki, opatijsko gorsko obvoznico in pet učnih poti v Naravnem parku Učka s 180 kilometri označenih kolesarskih poti, za odkrivanje katerih si lahko izposodite električno kolo.

Učka ponuja tudi brezplačno prosto plezanje na eni izmed najbolj znanih evropskih lokacij, kajtanje in jahanje, medtem ko se na obali lahko ukvarjate s kajakaštvom, windsurfingom, potapljanjem, parasailingom ...

Dogajanje

Vrhunec poletne zabave je prireditev RetrOpatija, ki oživi zlato dobo glasbe in združi več kot 300 izvajalcev glasbenih stilov, ki so zaznamovali obdobje od dvajsetih do osemdesetih let prejšnjega stoletja: od svinga prek diska do roka.

V zadnjem delu leta bodo potekali Učkarski sejem, Marunada, advent in festival čokolade, s katerimi se tradicionalno konča leto v Opatiji.