Ideja za počitniški izlet: po poteh skrivnostnih gradov in samostanov

Ideja za počitniški izlet: po poteh skrivnostnih gradov in samostanov (foto: profimedia) profimedia
25. 6. 2019

Odpravite se na potep po zgodovini avstrijskih gradov in samostanov ter odkrijte, kako so živeli včasih. 

Ko boste brskali ideje za izlet v okolici, ne pozabite, da nedaleč stran v sosednji Avstriji, kraljujejo skrivnostni gradovi in samostani, ki se jih splača raziskati. Morda si ogledate katerega od naslednjih. 

Dvorec Esterházy in Joseph Haydn

Posebna atmosfera poslopja, ki na izrazit način združuje baročni blišč, klasicistično strogost in vplive avstrijskega bidermajerja, je Josephu Haydnu dala navdih za njegovo izredno glasbo. Znan komponist je več kot štirideset let deloval kot knežji kapelnik na dvoru Esterházy, ki je bil pomembno mesto njegovega ustvarjanja.

Tudi danes še potekajo koncerti v dvorani, kjer so bile prve izvedbe Haydnovih del in ki še vedno velja za eno najboljših koncertnih dvoran sveta:  Haydnova dvorana z umetelnimi freskami je biser gradu in osrednje prizorišče Haydnovega festivala, na katerega v Eisenstadt vsako leto pridejo Haydnovi ljubitelji s celega sveta.

V deželo gradov na ogled portreta Grofa Drakule

Grad Forchtenstein se nahaja v Burgenlandu - deželi gradov. Izjemno natančni portreti v naravni velikosti s čudovitimi večernimi oblekami nudijo vpogled v madžarsko zgodovino kostumov in nakita. V omarah z zbirkami v baroški zakladnici bodejo v oči dragoceni augsburški avtomati in ure ter eksotične znamenitosti in nešteta filigranska stružna dela iz slonovine. 

Posebnost gradu Forchtenstein pa je portret Vlada III. Tepesa, bolje znanega kot Grofa Drakule, v naravni velikosti. Si ga upate pogledati v oči? 

Samostan Šentpavel - lastnik ene najdragocenejših samostanskih zbirk Evrope

Tukaj najdete slike Rubensa, van Dycka ali Dürerja, pa tudi precejšnjo kolekcijo grafik in obsežno zbirko kovancev. Objekti zakladnice, kot npr. križ z relikvijami kraljice Adelajde Ogrske iz 11. stoletja, pa niso izstopajoči samo zgodovinsko, temveč vredni ogleda tudi zaradi zelo kakovostnih materialov zlata, srebra ali slonovine.

Poleg tega nobena druga knjižnica Avstrije ne more tako dosledno dokumentirati evolucije kaligrafije od 5. do 18. stoletja. Šentpavel ima najstarejšo knjigo v državi in prvo Gutenbergovo tiskano delo iz časa okrog 1450 – objekte, katerih vrednosti ni mogoče oceniti.

Samostan St. Florian - ena najpomembnejših baročnih zgradb Avstrije

Ostanki zidov pod baziliko izvirajo iz časa mučenika Floriana v 4. stoletju nš., čigar grob je služil kot romarsko mesto.

Mnogo delov baročnega objekta lahko obiščete brez vodenja: krasno samostansko baziliko, Prelatni hodnik s stopniščem, notranjim dvoriščem in  Prelatni vrt.

Nadaljnje znamenitosti so Marmorna dvorana, Cesarska soba, galerija slik samostana in knjižnica z okrog 150.000 knjigami, med katerimi najdete velikansko biblijo St. Floriana, ki je najverjetneje nastala okrog leta 1150.  V samostanski galeriji obiskovalce pričakuje eden najdragocenejših umetnostnih zakladov poznega srednjega veka: Boštjanov oltar Albrechta Altdorferja.

Še več gradov in samostanov najdete TUKAJ.

Značke: grad samostan