Privoščite si obrok sredi vinograda, ob jezeru ali na grajskem vrtu - tu je to mogoče

Privoščite si obrok sredi vinograda, ob jezeru ali na grajskem vrtu - tu je to mogoče (foto: profimedia) profimedia
5. 6. 2019

Ste si kdaj želeli kositi kot grajski gospodje ali kar sredi vinograda? Vaša želja se lahko uresniči, če zavijete v naslednje kotičke.

Kosila sredi narave s pogledom na gore ali jezero si ne moremo privoščiti kar vsak dan, lahko pa izkušnjo doživite v enodnevnem izletu. Kam se odpraviti, če želite uživati v hrani in se nadihati svežega zraka?

Dunajski vinotoč

Pokrajinsko podobo glavnega mesta Avstrije, zaznamuje 700 hektarjev vinogradov. Ena izmed specialitet je dunajsko vino „Gemischte Satz“, ki ga že stoletja pridelujejo v dunajskih vinogradih. Kam se morate torej odpraviti na požirek vina iz lastne predelave in na okusne domače jedi?  V Nussdorf, Sievering ali Grinzing. In še namig, kako prepoznati pravi vinotoč: po šopku borovih vej nad vhodnimi vrati in tabli z napisom „Ausg’steckt“, ki obiskovalcem pove ali je vinotoč odprt.

Mizo ob jezeru ali sredi gora, prosim!

Brez težav jo rezervirate ob Milštatskem jezeru, ki vabi k užitkom na nenavadnih mestih ob jezeru in v gorah. Vsako prireditev spremlja tudi kulturni program, bodisi glasbeni ali kabaretni. Goste skozi večer vodi mojster ceremonije, ki ob vsaki jedi postreže še z zanimivo zgodbo. Izbirajo lahko med planinsko pojedino ob granatnih vratih Granattor visoko nad Milštatskim jezerom, pojedino ob polni luni v občini Seeboden ali ribiško pojedino v občini Millstatt am See.

Piknik v grajskem parku

V dvorcu Esterházy vas poleg piknik-koncertov čakajo akustični in kulinarični užitki. Oboist François Leleux vas skupaj s komornim orkestrom Camerata Salzburg v mesecu juliju dvakrat vabi v Haydnovo dvorano na koncert. Med 90 minutno pavzo v grajskem parku razprete odeje za piknik in odprete piknik košarice, v katerih se skrivajo po prednaročilu pripravljene jedi. Po želji gostje lahko naročijo tudi ekskluziven piknik meni, ki jim ga postrežejo natakarji.

Specialitete za kolesarje

Tudi kolesarji si lahko privoščijo piknik ob odkrivanju čudovitih pokrajin. Izbirajo lahko med dvema gostinskima ponudnikoma iz združenja Drauradweg Wirte, Gasthaus Marinelli in Spiele- und Buchhotel Tschitscher.  

V gostišču Marinelli gostje lahko naročijo nahrbtnik za piknik, ki je poln hišnih specialitet. Vsebino nahrbtnika si gostje po približno 30 minutah vožnje s kolesom lahko privoščijo na vrtu hotela Spiele- und Buchhotel Tschitscher pod enim izmed sadnih dreves. Tisti, ki bi se radi že med potjo okrepčali, na poti lahko poiščejo svoje najljubše mesto sredi zelene narave.

Več o tem lahko preberete tu: Specialitete Avstrije