Prehrana Promocijsko sporočilo

5 razlogov, zakaj za božič podariti čokolado

18. 12. 2018
Deli

Razmišljate, kaj bi letos podarili tej vaši posebni osebi, temu nekomu posebnemu? Nekaj posebnega, seveda. Najverjetneje ste že neštetokrat slišali, zakaj je čokolada dobra, zakaj nam lahko škodi, kako dobra je za srce in kako slaba hkrati.

Čokolada je dejansko veliko bolj zdrava, kot si morda mislimo, dokler si jo privoščimo v razumnih količinah in če le kupimo tisto pravo. Temno čokolado. In to je tisto pravo posebno darilo, ki bo zagotovo popestrilo praznike in razveselilo vam ljubo osebo. Še posebej, če rada poskrbi za svoje zdravje in ji šport niti med zimskimi meseci ni tuja aktivnost.

Kakav ima neverjetno dolg seznam zdravilnih učinkovin - vsebuje ogromno magnezija, veliko železa, cinka, antioksidantov in drugih, zdravju koristnih mineralov in vitaminov. Seveda moramo na tem mestu opomniti, da s postopki, ki jih uporabljajo za pripravo čokoladnih dobrot, kakav večino teh lastnosti izgubi. Čokolada postane tako krepko 'obogatena' s prečiščenim sladkorjem in maščobami. Zato pa, ko si boste zaželeli okusiti vse te zdravilne učinkovine čokolade, posezite po takšni, z visokim deležem kakava.

1 Za boljši krvni pretok in zdravo srce

Kakav ima lastnost za redčenje krvi, kar pomeni da deluje proti strjevanju. Torej lahko podobno kot aspirin izboljša pretok krvi. Kakav je bogat vir flavonoidov, najbolj znani med njimi so flavanoli. Slednji preprečujejo mašenje arterij, omogočajo zdravo, pretočno kri in tako varujejo pred boleznimi srca in ožilja, je odkrila raziskava. K še boljšemu učinku pripomore tudi visoka vsebnost magnezija, minerala, ki je eden najpomembnejših za zdravo srce.

2 S čokolado nad kašelj

Nikakor ne morete ustaviti kašlja? Teobromin, alkaloid, ki ga najdemo v čokoladi oz. kakavu dokazano pomirja kašelj. Ta sestavina čokolade zmanjša aktivnost dela možganov, ki sprožajo intenziven kašelj. Podobno kot kodein, ki je ena glavnih sestavin, ki jih najdemo v tistih zdravilih za zdravljenje kašlja, ki jih dobimo predpisane na recept.

3 Zaščitite svojo kožo

Pozabite, kaj ste slišali o čokoladi, da povzroča akne, mozolje, težave s kožo. Temna čokolada je dejansko dobra za vašo kožo. Antioksidanti, imenovani flavonoidi, ki jih vsebuje temna čokolada, ponujajo kar nekaj zaščite pred UV žarki, torej pred soncem. In ne, to ne pomeni, da lahko preskočite zaščito pred soncem! Bo pa zagotovo pomagala vašo kožo pripraviti na uspešnejši boj proti težavam zaradi sončnih žarkov. Sicer pa, ste vedeli, da ima tudi lupina kakava antibakterijske lastnosti in preprečuje nastanek zobnega kamna?

4 Pomaga v boju proti diabetesu

Manjša italijanska raziskava je leta 2005 pokazala, da  redno uživanje temne čokolade povečuje občutljivost insulina in tako zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen.

5 Izboljšuje vid

Ker smo že izvedeli, da čokolada skrbi za izboljšanje krvnega pretoka in s tem delovanje srca, so raziskovalci tudi raziskovali, da bi čokolada lahko jasno povečala pretok krvi v mrežnico, s čimer bi se izboljšal naš vid.
Še ni dovolj? Potrebujete še en razlog? Čokolada je naravni afrodiziak. Spodbuja nastanek in delovanje feniletilamina, ki ga poznamo kot ljubezensko spojino. Ta se sicer normalno tvori v možganih, ki se v 'centrih zadovoljstva' pretvarja v dopamin, ta pa je med drugim odgovoren za večjo spolno moč.