5 stvari, ki se bodo zgodile, če ne boste uživali sladkorja

5 stvari, ki se bodo zgodile, če ne boste uživali sladkorja (foto: Profimedia) Profimedia
27. 11. 2020

Če iz prehrane črtate rafiniran sladkor, boste opazili številne pozitivne učinke. 

Rafiniran ali beli sladkor je živilo, ki je povsem oropano vseh mikrohranil – vlaknin, bakterij, vitaminov in mineralov, zato ga telo težko prebavi ter povzroča številne tegobe v in na telesu.

Če ga prenehate uživati... 

1. Imeli boste več energije

Čeprav morda posegate po sladkorju, ko ste utrujeni, boste imeli več naravne energije, če se mu odpoveste. Sladkor namreč blokira sposobnost telesa, da vzdržuje energijo. Prav tako sladkor v krvi ne bo doživljal šokov. Če ste utrujeni, raje posezite po naravnih virih sladkorja – suhemu sadju ipd.

2. Vaša teža se bo stabilizirala

Če se odpoveste rafiniranemu sladkorju, se boste hkrati izogibali procesirani hrani, ki običajno poleg sladkorja vsebuje še vse ostale nezaželjene sestavine in umetne dodatke. Telesa tako ne boste obremenjavli z nepotrebnimi kalorijami, odvečnimi maščobami in aditivi.

3. Vaše črevesje bo delovalo bolj učinkovito

Končno mu boste dali priložnost, da bo lahko procesiralo, kar ste pojedli.

4. Izgubili boste željo po sladkorju

Počasi se boste odvadili od sladkorja! Kar ste poprej jedli, se vam bo zdelo presladko, denimo sladkan čaj se vam bo zdel neužiten. Telo se namreč zelo hitro privadi na nove navade. Ko si boste zaželeli nekaj sladkega, boste raje posegli po zdravih sladicah in sadju.

5. Vaša koža bo lepša

Koža ne mara sladkorja, nanj se odzove z aknami in nečisto kožo. Ko prenehamo uživati sladkor, bo koža lahko zasijala.  

Odpovedati se rafiniranemu sladkorju pa ne pomeni, da ne boste več jedli sladkega. Izbirajte živila z naravno prisotnimi sladkorji, kot je sadje. Na trgu pa prav tako obstaja že ogromno boljših možnosti sladil: javorjev, rižev, tapiokin, dateljev sirup, kokosov sladkor ipd. 

Vir: naturalsociety.com

Preberite še: