6 odličnih nasvetov za zdravo kuho

6 odličnih nasvetov za zdravo kuho (foto: Profimedia) Profimedia
23. 12. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Poznamo veliko poklicev, ki iz osnovnih sestavin, z znanjem in človeškimi rokami ustvarijo izdelek, kreacijo. Med njimi je kuharski poklic.

Iz malega, skoraj iz nič, malo moke, vode, medu, soli in kvasa spečem kruh za zajtrk, da zadiši vsa hiša. Brez dragih in škodljivih sprejev odišavimo dom in razveselimo družino. Kruh, ki bo še za kosilo, večerjo, za naslednji dan.

Nasveti za zdravo kuho:

 1. Kdor kuha iz osnovnih živil, vsakič ustvari nov, neponovljiv izdelek. Ravno to je tisti čar, ki ga kot kuharica ali kot gospodinja doživljam, ko nekaj skuham ali spečem.
 2. Nikoli ne segrevajmo olja ali masti vnaprej. Niti za domač pomfrit. Ne delam reklame za pomfrit, a če duša potrebuje in ga pripravimo na zdrav način, pač ni strupen. Domač pomfrit je po slovensko pečen krompirček. Domač pomfrit naredimo iz svežega, v vroči vodi opranega krompirja, zrezanega na palčke, osušenega pa damo v majhno količino oljčnega olja ali kvalitetne masti. Pokrijemo s pokrovom z luknjico in cvremo vsaj 25 minut. Razlika v pripravi je zelo velika. Žal ga je marsikdo leta in leta dajal v vroče olje ali mast, ki so jo pogrevali tudi petkrat, saj je bilo za marsikoga škoda toliko maščobe zavreči že po prvi uporabi.
 3. Za dobro jed je pomembna tudi prava posoda. Naše mame so vedele, da se ričet kuha v emajliranem loncu, ker začnemo kuhati na vodi. Pražen krompir, kjer damo maščobo, pa v 'ta črni' kozici, da se na dnu naredi rumena skorjica. V tej posodi hrana lahko počaka, medtem ko v teflonski ali kovinski posodi ne sme stati. Tudi slivova marmelada iz starih sort sliv se v 'ta črni' kozici zgosti v manj kot pol ure. Brez želirnega sredstva. Zdaj, ko ni več starih sort, ampak hibridi, je takoj 'prihrumelo' želirno sredstvo.
 4. Kar je dobro za odrasle, ni vedno zdravo za otroke. Pri tem mislim na poživila. Kavna zrna vsebujejo poživilo kofein, kakavova zrna pa poživilo teobromin. Če redno uživamo čokolado in čokoladne izdelke ali kavo in peciva iz prave kave 'tiramisu' – v prevodu dvigni me! – smo že odvisneži. Kdo si je izmislil, da že otrokom v jaslicah vzgojiteljice mlečni riž posujejo s čokolado v prahu ali s kakavom? Otroci se zagotovo niso. Zakaj ga ne bi izboljšali z višnjevo marmelado?
 5. Zdrava prehrana je sveže skuhana hrana iz svežih sezonskih živil na pravilen način. To je zagotovilo, da bomo otroci in mi bolj zdravi, manj pod stresom.
 6. Otroci potrebujejo zdrave starše. Zato so nasveti namenjeni tudi mamici in očku. Ne pozabita nase. Vsak dan poskrbita v prvi vrsti za svoje korenine.

Hitra goveja juha

Kako jaz kuham govejo juho? Odkar so se pojavile nore krave, ne kupujem kosti. Kupim goveje stegno, prosim, da mi mesar nareže na večje koščke kot za golaž. Za vsakega bo en košček.

Meso operem v vroči vodi, nalijem želeno količino mlačne vode, solim in kuham pol ure. Posebej na večje koščke narežem jušno zelenjavo, operem in v drugi posodi zavrem. Še vročo s penovko preložim k mesu, prilijem tudi zelenjavno vodo in kuham še približno 20 minut.

Juha je hitreje kuhana, zelenjavo pa uporabim za prikuho, saj ni preveč kuhana.

Še recept za dober domač Emilijin kruh

Sestavine:

 • 1 kg polbele ali mešane moke,
 • malo soli,
 • približno 4 dl vroče vode,
 • malo oljčnega olja ali masti,
 • žličko medu ali sladkorja,
 • 2 dag svežega kvasa.

Priprava:

Najprej topla voda in kvas, dodamo na koncu. Moko večkrat presejemo, solimo, pod pipo nalijemo vročo vodo, da moko segrejemo. Premešamo, dodamo maščobo, med in v prstu mlačne vode razmešan kvas – brez vzhajanja. Vse skupaj zmešamo v ne pretrdo testo.

Med vzhajanjem ga večkrat preobrnemo s kuhalnico. Bolj ko ga obračamo, bolj se gosti in obenem rahlja. Na koncu dodamo toliko moke, da naredimo več manjših hlebčkov.

Položimo jih v namazan pekač, pokrijemo z enakim pokrovom, in ko so do polovice vzhajani, jih damo v hladno električno pečico. Pečemo približno 40 minut na 200 stopinj Celzija.

Če testa ne utegnemo speči, ga tesno zapremo in za nekaj ur postavimo v hladilnik. Tam, kjer ni elektrike, testo lahko tudi skuhamo v osoljeni vodi. Moko in suhi kvas je dobro imeti na zalogi.

Enako naredimo testo za pico, le da moko segrejemo s toplim pasteriziranim mlekom in dodamo malo več maščobe.

Emilija Pavlič