6 razlogov, zakaj si morate danes privoščiti mango (+ slasten recept)

14. 6. 2015
Deli
6 razlogov, zakaj si morate danes privoščiti mango (+ slasten recept) (foto: Profimedia)
Profimedia

Tako dobrega okusa in tako zdrav.

1. Ena skodelica manga vsebuje (% veljajo za dnevne vrednosti):

  • 105 kalorij
  • 76 % vitamina C
  • 25 % vitamina A
  • 11 % vitamina B6
  • 9 % vlaknin
  • 7 % kalija
  • 4 % magnezija

2. Mango niža holesterol. Pri tem imajo pomembno vlogo vlaknine, pektin in vitamin C.

3. Je odličen a čiščenje kože. Kožo neguje tako od znotraj kot od zunaj. Čisti zamašene pore in odpravlja mozolje.

4. Mango za boljši vid. Ena skodelica oskrbi naše telo s 25 % dnevne potrebe po vitaminu A.

5. Mango izboljša prebavo. Papaja ni edino sadje, ki vsebuje encime za razgradnjo beljakovin. Tudi mango se uvršča na ta seznam. Za boljšo prebavo pa dodatno poskrbijo še vlaknine, ki jih sadež vsebuje.

6. Mango za boljši imunski sistem. Ker je bogat vir vitamina C in A in ker vsebuje 25 različnih vrst karotenoidov, ki poskrbijo za zdrav in krepak imunski sistem.

Priporočamo recept

Jogurtna krema z mangom in oreščki

Za 4 osebe zmešajte:

  • 500 g polnomastnega jogurta,
  • 4 žlice medu,
  • 4 noževe konice cimeta in
  • 2 žlici nastrgane limonove lupinice.

Med mešanjem v ponvi karamelizirajte:

  • 2 žlici sesekljanih orehov,
  • 2 žlici mandljevih paličic in
  • 2 žlici medu.

Ohladite na papirju za peko.

Olupite 1 mango, ga zrežite na kocke in jim primešajte 1 žličko limonovega soka. S krokantom in jogurtom razvrstite po 4 kozarcih.

Čas priprave: približno 15 minut.
Na osebo: približno 300 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 28 g.

Opozorilo

Mango, predvsem nezrel sadež, vsebuje alergene, ki lahko povzročijo reakcijo pri občutljivih. Pri občutljivih na lateks, lahko težave povzroči anakardinska kislina, do reakcije pa lahko pride tudi zaradi urušiola, snovi, ki jo najdemo v strupenem bršljanu, mango oz. nezrel sadež pa jo vsebuje v lupini ali soku.

Da bi mango dozorel, nekateri gojitelji uporabljajo kalcijev karbid, ki lahko prav tako povzroči resne zdravstvene težave. Zato sadež vedno temeljito operite ali čez noč namočite v vodi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord