7 živil, za katera pogosto pozabimo, da vsebujejo veliko sladkorja

7 živil, za katera pogosto pozabimo, da vsebujejo veliko sladkorja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
13. 6. 2015

Rogljiček, sladoled, torta, hitra hrana ... vsi vemo, da so to živila, bogatejša za nekaj sto kalorij, ki našemu zdravju ne naredijo nobene usluge. Obstajajo pa tudi živila, ki jih uživamo skoraj vsak dan, pa največkrat niti pomislimo ne, kaj se v njih skriva.

1. Konzervirano sadje

Saj veste, da vse, kar vsebuje koščke sadja, ni nujno zdravo, kajne? Veliko dodanega sladkorja ima zagotovo konzervirano sadje in razni kompoti. Če ste si zaželeli sadje, potem raje pojejte svežega. Če ste si zaželeli kompota, pa tega preprosto skuhajte.

2. Sadni jogurti

Medtem ko je navadni jogurt zelo dober vir beljakovin, vitaminov in mineralov, vse hranilne snovi pa so v obliki, ki jih naše telo lahko dobro izkoristi, njegova sadna različica vsebuje tudi do 20 g več sladkorja. Problematična so tudi barvila, arome in umetna sladila. 'Naravno sadje', ki je dodano jogurtu, je največkrat v obliki arome ali sadnega sirupa. Sadni jogurti pogosto vsebujejo tudi fruktozno glukozni sirup, ki sodi med najbolj škodljivo sestavino in jo danes dodajajo skoraj vsej hrani.

3. Sadni sokovi

Poglejmo primer: 100-odstotni ananasov sok, na katerem piše 'brez dodanega sladkorja' vsebuje 9,6 grama ogljikovih hidratov, od tega 9,4 grama sladkorja! Raje izberite limonado. V teh dneh bo še posebej prijala.

4. Ledeni čaj

Spadate med tiste, ki pogosto pijete ledeni čaj, ko ste žejni in si zaželite osvežitve? Pa še bolj zdrav je v primerjavi s sadnimi sokovi. Čeprav ima pijača v imenu besedo 'čaj', ne pomeni, da je v resnici zdrava. Tudi ledeni čaj je poln dodanih sladkorjev – steklenica ledenega čaja lahko vsebuje do 50 g sladkorja. Če si v teh vročih dneh res zaželite čaja, skuajte svežega, dodajte naravno sladilo, če je potrebno, limono in ga ohladite.

5. Energijski napitki

Kot pove že ime, so to napitki, ki poskrbijo za več energije. To je še posebej dobrodošlo pri raznih športnih podvigih. Če pa pijačo pijete zgolj zato, ker vam je všeč okus, se zavedajte, da na ta način v telo vnesete ogromno sladkorja že s samo nekaj decilitri napitka.

6. Sadni kosmiči

Če ste prebrali, da si morate za zajtrk privoščiti žitarice oziroma kosmiče, to ne pomeni, da morate vsak dan jesti kosmiče s koščki sadja in čokolade. Žitarice so: oves, proso, ajda ... Kosmiči, ki jih kupite zapakirane v privlačnih embalažah s fotografijo športnice in napisom 0 %, pa so vse prej kot zdravi – so polni sladkorja in glukozno fruktoznega sirupa ter različnih arom in konzervansov.

7. Proteinske čokoladice

So okusne in polne beljakovin. Poleg beljakovin pa zelo pogosto vsebujejo tudi veliko sladkorja (do 40 %). Namesto čokoladic si raje privoščite oreščke. Če pa se res želite posladkati, si čokoladico privoščite po treningu.

Značke: sladkor