8 pokazateljev, da imate do hrane NEZDRAV odnos

8 pokazateljev, da imate do hrane NEZDRAV odnos (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2023

Hrana naj bi bila vir energije, zdravja in me drugim tudi gurmanskega užitka. Temu včasih ni tako, saj nekateri ljudje s hrano nimajo zdravega odnosa.

Kateri so pokazatelji nezdravega odnosa s hrano?

Nenehno se obremenjujete glede tega kaj in koliko ste pojedli

Kadarkoli si privoščite okusno (morda preveč redilno) hrano, si ne morete pomagati, da se ne bi zaradi tega grajali in se krivili. Ko pojeste »preveč«, se pogostokrat počutite ničvredno in grozno, kar je eden izmed znakov,  da imate uničujoč, potencialno nevaren odnos do hrane.

Po obroku se odpravite v telovadnico

Če si privoščite kaj dobrega in »pregrešnega«, radi takoj skočite na tekalno stezo, na kolo, v fitnes ali podobno, ker se bojite kopičenja kilogramov. Aktivnosti so zaželene, toda če štetje kilogramov načenja vašo samopodobo in obvladuje vaše življenje, to ni dober pokazatelj.

Ko ste na tleh, se čustveno prenajedate

Če ob slabem dnevu kdaj posežete po slastnem prigrizku ali tolažilni hrani ni  sporno, toda težava lahko postane, če to počnete redno. To je znak čustvenega prehranjevanja in tega, da se poskušate izogniti svojim občutkom ali zapolniti praznino, ki jo čutite.

Posegate po drastičnih metodah hujšanja

Večkrat tvegate svoje zdravje, da bi shujšali, kar pomeni, da je za vas hujšanje prednostna naloga celo pred dobrim počutjem. Morda se poslužujete ekstremnih diet in nezdravih načinov hujšanja, saj sami sebe opredeljujete glede na svojo težo, vendar ste veliko več kot to.

Jeste samo dietno hrano

Če jeste samo dietno hrano, se vprašajte, zakaj. Vas je strah, da bi jedli vso hrano in pridobili na teži? Tovrstno ekstremno omejevanje prehrane lahko okrepi strah pred hrano, povzroči pomanjkanje hranil in celo vodi v motnje hranjenja.

Vse v vašem življenju se vrsti okrog hrane

Če si ne morete pomagati, da ne bi v pogovorih s prijatelji neprestano govorili o hrani in teži, ste morda nekoliko preveč zaposleni s hrano. Če jo imate nenehno v mislih in ste obremenjeni kaj in koliko jesti, da se ne bi zredili, bo hrana postala glavna skrb in ne vir užitka.

Hrano uporabljate kot nagrado ali kazen

Če ste dosegli svoj cilj glede hujšanja, se nagradite s svojo najljubšo hrano. Po drugi strani pa se boste kaznovali tako, da ne boste jedli svoje najljubše hrane, če vam ni všeč, kako je videti vaše telo, ali če že nekaj dni niste bili v telovadnici. Hrana je namenjena hranjenju, zdravju in energiji telesa in ne nekaj kar bi si morali zaslužiti.

Neprestano se tehtate

Če se dnevno tehtate, ker morate vedeti, koliko teže pridobivate ali izgubljate, ste nekoliko preveč zaskrbljeni glede hrane in svojega telesa, kot velja za zdravo. To je še posebej pomembno, če vas številka na tehtnici tako vznemiri, da vam uniči celoten dan ali vas prisili v strogo omejevalno dieto. 

Preverite tudi: Tudi vi obožujete Toblerone? Čokolada, kot ste jo poznali, se poslavlja s trgovskih polic