8 zdravilnih lastnosti datljev

8 zdravilnih lastnosti datljev (foto: Profimedia) Profimedia
26. 9. 2019 Vir: Lisa

Datelj je odlično suho sadje predvsem za zimsko sladkanje, a je tudi odličen vir železa, pomaga, da se črevesna flora hitro obnovi, daje občutek sitosti in posledično pomaga pri hujšanju.

Datlji imajo široko paleto zdravilnih in hranilnih lastnosti, številni pa celo trdijo, da je to najbolj zdravo sadje na planetu.

1. Odličen vir železa

Datlji so odličen vir železa. 100 gramov datljev vsebuje približno 1 mg železa, kar je približno 11 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Železo, kot del hemoglobina znotraj rdečih krvnih celic, določa nosilnost kisika v krvi. Največje potrebe po železu imajo otroci v puberteti in nosečnice.

Preverite tudi 12 živil, ki vsebujejo več železa kot špinača.

2. Zdravilo za zaprtje

Datlji so tudi visoko na seznamu živil, ki pomagajo pri zaprtju. Vsebujejo namreč veliko vlaknin - približno 8 g na 100 g. Odrasla oseba naj bi jih zaužila približno 25 do 30 gramov na dan.

Zvečer dajte v čisto vodo nekaj datljev, da bodo spustili svoj sok. Ta je namreč odlično odvajalo in bo spodbudil leno črevesje. Če ste zaprti že dlje časa, imate bolečine ali ste celo opazili kri v blatu, pa obvezno obiščite zdravnika.

Raziskave kažejo tudi, da datlji pomagajo črevesni flori, da se čim prej obnovi, redno uživanje pa omogoča črevesju, da lažje ustvari dobre bakterije.

3. Uravnavajo telesno težo

Glede na visok odstotek hranil pri ljudeh povzročajo občutek sitosti in so s tem lahko v pomoč pri izgubi teže. Če na tešče pojeste nekaj datljev, bodo pomagali urediti delovanje črevesja, mimogrede pa bodo telo oskrbeli s potrebnim sladkorjem.

Toda pozor: datlji so brez holesterola, vendar imajo veliko sladkorja, zato lahko zaradi prekomernega vnosa datljev pridobite nekaj dodatne teže. En kilogram datljev vsebuje skoraj 3000 kalorij, kar je najnižja dnevna potreba človeka, ki je ves dan zelo aktiven.

4. Znižujejo holesterol

Datlji imajo možnost, da zmanjšajo raven slabega holesterola LDL v telesu, zato so odlična hrana za ljudi z visokim holesterolom, ki povzroča maščobne obloge v arterijah, te pa vodijo do tvorbe krvnih strdkov in drugih bolezni srca.

5. Krepijo srce

Po tem neverjetnem sadju naj pogosto posegajo tudi ljudje s slabim srcem. Čez noč namočite datlje s koščicami v vodo. Zjutraj nato iz sadja odstranite koščice in jih zmeljete v mešalniku skupaj z vodo, v kateri so se datlji ponoči namakali.

Raziskava, objavljena v Jorunal of Agricultural and Food Chemistry, je pokazala, da so datlji dober vir antioksidantov, ki ščitijo srce - uravnavajo raven trigliceridov, maščob, ki se s krvjo prenašajo po telesu kot maščobni delci. Ti so izjemno pomembni za naše življenje. Vendar pa povišana raven teh povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni.

6. Zniža krvni tlak

Datlji so zelo primerna hrana za ljudi, ki trpijo zaradi visokega krvnega tlaka. Vsebujejo zelo malo natrija in so bogati s kalijem. Standardna količina, ki zajema pet ali šest datljev, zagotavlja približno 80 miligramov magnezija, to je bistven mineral, ki prispeva k širjenju krvnih žil. Raziskave kažejo, da lahko 370 miligramov magnezija na dan zniža krvni tlak.

7. Ščitijo pred možgansko kapjo

Ena od ključnih prednosti datljev je njihova sposobnost, da zaradi bogate vsebnosti kalija uredijo živčni sistem. Študije so pokazale, da lahko večji vnos kalija (približno 400 mg) zmanjša tveganje pred možgansko kapjo za 40 odstotkov.

8. Povečuje spolno vzdržljivost

Nekaj datljev namočite v kozje mleko in pustite stati čez noč. V mešanico datljev z mlekom zjutraj dodajte med in kardamom. Ta sirup lahko pijejo tako moški kot ženske, saj krepi telo in povečuje raven energije.

Priporočamo še: Ideja za slasten prigrizek - za vse, ki ne jeste kruha ali pa Ste že slišali za dieto pegan?

Značke: datlji