Ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi (foto: Arhiv) Arhiv
29. 6. 2013

Ajda ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi ljudje, ki trpijo za celiakijo.

Sestavine:

  • 180 g ajdove moke
  • 220 g moke (Schar Mix B – za kruh)
  • 400 ml vode
  • 3 žlice olja
  • 1 kocka svežega kvasa (42 g)
  • 1 žlička soli
  • četrt žličke sladkorja
  • 70 g grobo mletih orehov (rahlo popražene)

Priprava:

V 1,5 dl mlačne vode damo četrt žličke sladkorja, 1 žličko moke (za kruh) in kvas ter pustimo vzhajati 10 - 15 minut, da naraste na dvojno količino. Preostanek vode zavremo in z njo prelijemo ajdovo moko.

V drugi posodi pripravimo moko za kruh, dodamo ajdovo moko, mlete in prej popražene orehe ter sol.

Vse skupaj dobro premešamo, dodamo vzhajani kvas in dobro pregnetemo.

Testo položimo v pomokan pekač, prekrijemo s kuhinjsko krpo ter vzhajamo približno 1 uro.

Kruh pečemo 35 minut na 250 °C.

Pripravila: Maja Piskernik