Zamrznjeno perutninsko meso vedno odmrzujemo v hladilniku (4°C) ali pod mrzlo tekočo vodo v originalni embalaži ali v mikrovalovni pečici, pišejo na strani NIJZ. Najboljša izbira je, da piščanca vzamete iz zamrzovalnika večer prej in ga postavite v hladilnik.
🔸Če je bila najtoplejša temperatura odmrznjenega mesa še vedno pod 4°C, lahko piščanca ponovno zamrznete. Vendar pa lahko to povzroči neželene spremembe teksture in izgubo okusa.
🔸Zapomniti pa si velja: piščančjega mesa nikoli ne odmrzujte na pultu pri sobni temperaturi! Sobna temperatura velja za »nevarno območje«, ko gre za varnost hrane. Bakterije se pri tej temperaturi razmnožujejo zelo hitro. Zato mora biti potencialno nevarna hrana shranjena pri temperaturah pod 4°C.
🔸Kako hitro morate porabiti piščanca, ko je odmrznjen? Če ste meso odmrznili v hladilniku, ga običajno lahko toplotno obdelate v času od enega do dveh dni.