Amarant - žito za moč

Amarant - žito za moč (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 3. 2017

Amarant je pravo žito za moč. Med Inki in Azteki je veljal za pomembno hranilno snov, vse več privržencev zdrave kuhinje pa ima tudi v današnjih časih.

Številne znanstvene študije dokazujejo izjemno hranilno vrednost amaranta. Mala zrnca spodbujajo duševno in telesno zmogljivost, izboljšujejo razpoloženje in celo zaustavljajo proces staranja. Poleg tega amarant ne vsebuje glutena in je dobra alternativa za ljudi s celiakijo.

Vitki z amarantom

Pripravlja se podobno kot ajda, je pa delež ogljikovih hidratov v njem bistveno manjši kot pri drugih žitih (56 g), pa še ti so lažje prebavljivi in počasi dvigujejo raven krvnega sladkorja.

Amarant vsebuje velik delež balastnih snovi, ki lepo nasitijo in so dobre za zdravo črevesje.

Super živilo
 • Kalorije: 100 g surovega amaranta ima približno 365 kalorij – približno toliko kot enaka količina kvinoje ali ajde.
 • Balastne snovi: amarant vsebuje zelo veliko balastnih snovi. V 100 g zrnc jih je kar celih 7 g.
 • Beljakovine: v 100 g amaranta je kar 14 g beljakovin. Še posebej prepričljiv je visok delež pomembnih aminokislin lizina in metioninov.
 • Maščobe: v 100 g amaranta je zgolj 7 g maščob, in še to predvsem esencialni maščobni kislini linolna in linolenska kislina.
 • Mineralne snovi: v tem inkovskem žitu boste našli magnezij, kalcij, kalij in železo. Visok delež kalcija je dober za športnike, nosečnice in vegane.
 • Vitamini: žito vsebuje veliko vitaminov B1 in E.

Amarant s svojim visokim deležem hranil spodbuja dobro počutje predvsem v temačnem letnem času, ko telo samo ne zmore ustvarjati dovolj serotonina.

Prave čudeže dela tudi na koži – ta ob njegovem uživanju postane lepa in gladka. Amarant tudi upočasni njeno staranje.

Amarant ima oreškast okus, zrnca pa lahko pripravite kot prilogo zelenjavnim jedem, v juhah, v narastkih, kot osnovo za solate, jed iz ponve z zelenjavo. Dodate mu lahko ostre začimbe ali sladkor.

Če ga želite uživati toplega, zrnca najprej oplaknite pod tekočo vodo. Dodajte mu dvojno količino vode ali zelenjavne juhe, ga zavrite in ga 15 do 25 minut kuhajte na nizki temperaturi.

Surovega lahko zmeljete in ga potresete po sadnem misliju in dodate še malo tekočine. Pomembno: po jedi popijte najmanj 2 kozarca vode!

Recepti na hitro

Tudi slastno: ekspandiran amarant

Recept: segrejte teflonsko ponev brez dodatka maščobe. Vanjo stresite amarantova zrnca in ponev pokrijte. Nato jo takoj odstavite, ker se zrnca hitro zažgejo, za praženje pa je dovolj toplota. Ponev nekajkrat potresite in že boste dobili ekspandirana amarantova zrnca.

Amarant z zelenjavo

Amarant z zelenjavo

Potrebujete:

 • 150 g amaranta
 • sol
 • 350 ml vode
 • olivno olje
 • 2 skodelici sveže ali zamrznjene poljubne zelenjave

Priprava:

Amarant operite pod tekočo vodo in ga zamešajte v 350 ml vode s soljo ter kuhajte na zmernem ognju 20 do 25 minut, oziroma dokler se ne napne in popije vode. Zamrznjeno zelenjavo skuhamo v vreli vodi, če imamo svežo, jo narežemo na primerne koščke. Popražimo jo na olivnem olju, in ko se zmehča, dodamo amarant. Lahko je samostojna jed ali pa priloga zrezkom, ribam ...

Preberite še: