3 recepti, s katerimi bo vaš domači bezgov sirup še okusnejši (jih že poznate?)

23. 5. 2024
Deli
3 recepti, s katerimi bo vaš domači bezgov sirup še okusnejši (jih že poznate?) (foto: Profimedia)
Profimedia

Bezeg je v polnem razcvetu, zato je zdaj idealen čas, da ujamemo njegov čudovit vonj in aromo v obliki sirupa.

Če ste med tistimi, ki se še niso lotili priprave tega sirupa zaradi strahu, da je postopek zapleten, vam moramo povedati, da je vse skupaj pravzaprav precej preprosto, končni rezultat pa osvežilen. Preden z vami delimo tri recepte, naj vas opozorimo, da se bezgovi cvetovi nabirajo v sončnem vremenu, in to samo tiste, ki so popolnoma razcveteni z rumenim sladkornim prahom.

Ne spreglejte

Prav tako bodite pozorni, kje nabirate cvetove, saj na primer kanali in druga onesnažena mesta niso primerna izbira. Izberite grm, s katerega boste nabirali cvetove, ki ni onesnažen. V nadaljevanju vam predstavljamo 3 enostavne recepte: eden izmed njih je klasični domači babičin recept za bezgov sirup, druga dva pa imata še nekaj dodatkov, ki ustvarijo še kako svežo in okusno čarovnijo.

Profimedia

Recept za bezgov sirup z meto

Sestavine:

40 bezgovih cvetov
4-5 pesti svežih metinih listov
3 litre vode
30 g citronske kisline
3 kg sladkorja

Priprava:

  • Dobro operite bezgove cvetove in metine liste.
  • Vodo zavrite in vanjo dodajte sladkor ter mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
  • Ko se mešanica vode in sladkorja ohladi, dodajte citronsko kislino, bezeg in meto.
  • Pustite, da mešanica stoji 24 ur.
  • Po 24 urah sok precedite skozi gazo, prelijte v steklenice in uživajte.

Recept za bezgov sirup s koprivo

Sestavine:

15 bezgovih cvetov
15 stebel koprive
3 litre vode
40 g citronske kisline
2 limoni in 1 grenivka (ali 1 limona in 2 grenivki, če želite bolj grenak okus sirupa, kot je tonik)
3 kg sladkorja

Profimedia

Priprava:

  • Bezgove cvetove in koprivo namočite v vodo s citronsko kislino, dodajte na rezine narezane limone s skorjo ter iztisnjeno grenivko. Dobro premešajte in pustite stati na hladnem in temnem mestu 24 ur.
  • Naslednji dan tekočino precedite, dodajte sladkor in dobro premešajte. Pustite stati še 24 ur ob občasnem mešanju.
  • Po 48 urah je sirup pripravljen za prelivanje in shranjevanje v steklenice. Na takšen način ga lahko hranite do enega leta na hladnem in temnem mestu.

Recept za babičin domači bezgov sirup

Sestavine:

30 bezgovih cvetov
3 litre vode
40 g citronske kisline
3 limone
3 kg sladkorja

Priprava:

  • Bezgove cvetove namočite v vodo s citronsko kislino in na rezine narezane limone s skorjo. Dobro premešajte in pustite stati na hladnem in temnem mestu 24 ur.
  • Naslednji dan tekočino precedite, dodajte sladkor in dobro premešajte. Pustite stati še 24 ur ob občasnem mešanju.
  • Po 48 urah je sirup pripravljen za prelivanje in shranjevanje v steklenice. Tako ga lahko hranite do enega leta na hladnem in temnem mestu.

Preberite tudi: Ne Španija ali Italija: to je najbolj iskana počitniška destinacija na svetu

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?