Blitvini zavojčki z mletim mesom

3. 1. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Blitvini zavojčki z mletim mesom (foto: foodstock)
foodstock

Zraven pa fina bešamelna omaka

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 blitvo 
  • sol 
  • 1 en dan staro žemljico 
  • 1 čebulo 
  • 1 čili 
  • 300 g mletega mesa
  • 1 jajce 
  • 200 g kuhanega riža 
  • poper 
  • mlet kari 
  • 4 žlice masla
  • 2 žlici moke 
  • 400 ml mleka 
  • 200 ml juhe 
  • 2 žlici kisle smetane

Priprava

Blitvo očistite in ji odrežite stržen. Liste blitve približno 1 minuto blanširajte v slani vodi, jih nato oblijte z mrzlo vodo, odcedite in osušite.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Namočite žemljico. Čebulo in čili sesekljajte. Mletemu mesu primešajte jajce, ožeto žemljico, riž in čebulno mešanico. Zmes začinite s soljo, poprom in karijem. Drugega poleg drugega zložite po dva lista blitve in ju nadevajte z mletim mesom. Zvijte z zapognjenim delom navzdol in zavojčke položite v model za narastke. Obložite jih z 2 žlicama koščkov masla. Zavojčke 15–25 minut pecite v pečici. Prilijte malce juhe.

Na preostanku masla zarumenite moko. Prilijte mleko in juho ter pustite, da mešanica rahlo vre približno 5 minut. Primešajte kislo smetano in bešamelno omako začinite. Postrezite z zavojčki.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.

Na osebo: približno 470 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati: 22 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord