10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Božično pecivo brez peke

Božično pecivo brez peke (foto: Revija Čarovnija okusa) Revija Čarovnija okusa
22. 12. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Obstaja na stotine tradicionalnih in netradicionalnih božičnih peciv. Tudi takih, ki ne zahtevajo veliko dela, ker jih ni treba peči. In to je že veliko vredno v predbožičnem hitenju sem ter tja!

Kroglice iz beljakovih poljubčkov

(foto zgoraj)

Za približno 25 kosov potrebujete

  • 500 g beljakovih poljubčkov (domačih ali kupljenih)
  • 150 g masla
  • 75 g stopljene bele čokolade

Za kuverturo:

  • čokoladno kuverturo
  • sladkorne okraske

Priprava

Poljubčke stresite v večjo skledo in jih zdrobite z rokami. Dodajte še stopljeno maslo in ohlajeno stopljeno čokolado. Vse skupaj zmešajte v gladko, kompaktno maso. Če je preveč redka, ji dodajte še nekaj piškotnih drobtin.

Maso postavite v hladilnik in nato iz nje oblikujte kroglice, ki naj se še malo ohladijo.

Čokoladno kuverturo stopite nad vročo vodno kopeljo, z njo oblijte kroglice in jih takoj okrasite s sladkornimi mrvicami. Kroglice naj se posušijo, nato pa jih shranite v hladilniku.

Čas priprave: približno 1 ura.

Na kos: približno 145 kcal, beljakovine: 1,5 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 16 g.

Kokosove kocke

kokosove kocke

Za približno 40 kosov potrebujete

  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev sladkor
  • 80 g stopljene bele čokolade
  • 150 g stopljene maščobe
  • 120 g mletih olupljenih mandljev
  • 80 g mletih kokosovih piškotov
  • 125 g kokosove moke

Priprava

Zmešajte vse sestavine, razen kokosove moke. Zmes približno 1–1,5 cm visoko porazdelite po pekaču, ki ste ga obložili s papirjem za peko in potresli s tretjino kokosove moke. Pogladite, potresite z drugo tretjino kokosove moke in zmes za približno 1 uro postavite v hladilnik.

Ohlajeno zmes z ostrim nožem najprej narežite na trakove, te pa nato na kocke. Povaljajte v preostali kokosovi moki. Shranite na hladnem.

Čas priprave: približno 20 minut + strjevanje.

Na kos: približno 110 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Zvezdice iz napolitank

napolitanke, zvezdice

Za približno 30 kosov potrebujete

  • 3 plasti napolitank z lešnikovim nadevom (po 50 g)
  • 2 žlici koščkov ananasa iz pločevinke
  • 100 g piškotov
  • 140 g stopljene čokolade za kuhanje
  • 3 žlice stopljenega masla
  • 1 žličko ruma ali ananasovega soka
  • lešnike

Priprava

Napolitanke, ananas in piškote zmeljite ali pretlačite in mešanico denite v skledo. Dodajte še čokolado, maščobo, rum ali sok. Zmes dobro premešajte in jo enakomerno porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko ali prozorno folijo. Sloj naj bo debel približno 0,5 cm. Za 2 uri postavite v hladilnik.

Iz mase izrežite različno velike zvezdice in jih okrasite z lešniki.

Čas priprave: približno 25 minut + strjevanje.

Na kos: približno 90 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 9 g.

Čokoladna salama

čokoladna salama

Za 1 manjšo salamo oziroma 20 rezin potrebujete

  • 250 g piškotov
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 50 g masla (ali druge trdne maščobe)
  • 1 beljak
  • 4 žlice ruma ali nekaj kapljic rumove esence
  • 30 g kakava v prahu
  • 50 g nastrgane čokolade
  • 20 piškotov
  • 4 žlice kandirane sadne mešanice
  • 2 žlici rozin
  • kokosovo moko

Priprava

Piškote drobno zmeljite in jim primešajte sladkor v prahu, maslo, beljak, rumovo esenco, kakav in drobno nastrgano čokolado. Vse skupaj zgnetite v trdno maso.

Piškote nalomite na manjše koščke in jih skupaj s kandiranim sadjem in rozinami vgnetite v testo. Maso oblikujte v salamo, jo povaljajte v kokosu in jo zavijte v aluminijasto folijo. Nato jo postavite v hladilnik, da se strdi in da jo boste lažje rezali.

Odstranite aluminijasto folijo in salamo narežite na debelejše rezine. Uporabljajte oster nož in ga vsakokrat potopite v vročo vodo, da se masa ne bo lepila nanj.

Čas priprave: približno 30 minut.

Na rezino: približno 160 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri