Božično pecivo brez peke

Božično pecivo brez peke (foto: Revija Čarovnija okusa) Revija Čarovnija okusa
22. 12. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Obstaja na stotine tradicionalnih in netradicionalnih božičnih peciv. Tudi takih, ki ne zahtevajo veliko dela, ker jih ni treba peči. In to je že veliko vredno v predbožičnem hitenju sem ter tja!

Kroglice iz beljakovih poljubčkov

(foto zgoraj)

Za približno 25 kosov potrebujete

  • 500 g beljakovih poljubčkov (domačih ali kupljenih)
  • 150 g masla
  • 75 g stopljene bele čokolade

Za kuverturo:

  • čokoladno kuverturo
  • sladkorne okraske

Priprava

Poljubčke stresite v večjo skledo in jih zdrobite z rokami. Dodajte še stopljeno maslo in ohlajeno stopljeno čokolado. Vse skupaj zmešajte v gladko, kompaktno maso. Če je preveč redka, ji dodajte še nekaj piškotnih drobtin.

Maso postavite v hladilnik in nato iz nje oblikujte kroglice, ki naj se še malo ohladijo.

Čokoladno kuverturo stopite nad vročo vodno kopeljo, z njo oblijte kroglice in jih takoj okrasite s sladkornimi mrvicami. Kroglice naj se posušijo, nato pa jih shranite v hladilniku.

Čas priprave: približno 1 ura.

Na kos: približno 145 kcal, beljakovine: 1,5 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 16 g.

Kokosove kocke

Za približno 40 kosov potrebujete

  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev sladkor
  • 80 g stopljene bele čokolade
  • 150 g stopljene maščobe
  • 120 g mletih olupljenih mandljev
  • 80 g mletih kokosovih piškotov
  • 125 g kokosove moke

Priprava

Zmešajte vse sestavine, razen kokosove moke. Zmes približno 1–1,5 cm visoko porazdelite po pekaču, ki ste ga obložili s papirjem za peko in potresli s tretjino kokosove moke. Pogladite, potresite z drugo tretjino kokosove moke in zmes za približno 1 uro postavite v hladilnik.

Ohlajeno zmes z ostrim nožem najprej narežite na trakove, te pa nato na kocke. Povaljajte v preostali kokosovi moki. Shranite na hladnem.

Čas priprave: približno 20 minut + strjevanje.

Na kos: približno 110 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Zvezdice iz napolitank

Za približno 30 kosov potrebujete

  • 3 plasti napolitank z lešnikovim nadevom (po 50 g)
  • 2 žlici koščkov ananasa iz pločevinke
  • 100 g piškotov
  • 140 g stopljene čokolade za kuhanje
  • 3 žlice stopljenega masla
  • 1 žličko ruma ali ananasovega soka
  • lešnike

Priprava

Napolitanke, ananas in piškote zmeljite ali pretlačite in mešanico denite v skledo. Dodajte še čokolado, maščobo, rum ali sok. Zmes dobro premešajte in jo enakomerno porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko ali prozorno folijo. Sloj naj bo debel približno 0,5 cm. Za 2 uri postavite v hladilnik.

Iz mase izrežite različno velike zvezdice in jih okrasite z lešniki.

Čas priprave: približno 25 minut + strjevanje.

Na kos: približno 90 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 9 g.

Čokoladna salama

Za 1 manjšo salamo oziroma 20 rezin potrebujete

  • 250 g piškotov
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 50 g masla (ali druge trdne maščobe)
  • 1 beljak
  • 4 žlice ruma ali nekaj kapljic rumove esence
  • 30 g kakava v prahu
  • 50 g nastrgane čokolade
  • 20 piškotov
  • 4 žlice kandirane sadne mešanice
  • 2 žlici rozin
  • kokosovo moko

Priprava

Piškote drobno zmeljite in jim primešajte sladkor v prahu, maslo, beljak, rumovo esenco, kakav in drobno nastrgano čokolado. Vse skupaj zgnetite v trdno maso.

Piškote nalomite na manjše koščke in jih skupaj s kandiranim sadjem in rozinami vgnetite v testo. Maso oblikujte v salamo, jo povaljajte v kokosu in jo zavijte v aluminijasto folijo. Nato jo postavite v hladilnik, da se strdi in da jo boste lažje rezali.

Odstranite aluminijasto folijo in salamo narežite na debelejše rezine. Uporabljajte oster nož in ga vsakokrat potopite v vročo vodo, da se masa ne bo lepila nanj.

Čas priprave: približno 30 minut.

Na rezino: približno 160 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri