Poglejmo, ali drži: vas lahko skodelica čaja ohladi na vroč dan?

9. 6. 2024
Deli
Poglejmo, ali drži: vas lahko skodelica čaja ohladi na vroč dan? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste že slišali za nasvet, da bi morali poleti piti vroč čaj namesto hladnih napitkov? Poglejmo, ali vas čaj zares lahko ohladi. 

Kaj si najraje naročite, ko sedite v lokalu na vroč poleten dan? Mrzlo limonado, kaj z mehurčki, ledeno kavo? Ali bi morali namesto tega naročiti čaj? Morda ste teorijo že preizkusili, mi pa smo preverili, ali je v njej kaj resnice. 

Ne spreglejte:

Vroče poletje kliče po morju, osvežilnih solatah in slaščicah ter po hladnih pijačah, kajne? Vendar bodite pazljivi, prav lahko se zgodi, da vam je zaradi tiste mrzle pijače še bolj vroče, česar pa si ob visokih temperaturah ne želite. 

Ali bi morali ob vročih dnevih piti čaj?

Verjetno ste se že kdaj vprašali, ali drži tisti nasvet, da čaj hladi, mrzli napitki pa segrevajo telo. No, čaj bi vas zares lahko vsaj malce ohladil. Ko spijete mrzel napitek, zunaj pa je precej vroče, mora telo kompenzirati za razliko v temperaturi, ki je nastala. To naredi s segrevanjem, zato se lahko začnete potiti ali celo postanete omotični, če ste spili veliko mrzle tekočine pri visokih temperaturah. Če izberete topel napitek, se telo sprosti in ohladi brez pretiranega kompenziranja na normalno temperaturo. Ne skrbite, če se pri pitju čaja potite, saj je znoj naraven način ohlajanja telesa - ob izparevanju telo uravnava telesno temperaturo, zato se potite tudi npr. pri vadbi in kadar se temperature dvignejo nad povprečje. 

Na kratko: nič ne bo narobe, če poleti namesto kakšne mrzle, sladke pijače izberete čaj. Ni potrebe, da bi pili vročega, počakajte, da se malce shladi in si privoščite toplega. S čajem boste do svojega telesa nežnejši kot z mrzlo pijačo. 

Ima čaj poleti še kakšno korist?

Lahko pomaga pri presnovi

Saj veste, da so poleti "aktualni" virusi, ki prizadanejo prebavila, kajne? To se zgodi, ker telo kopiči preveč toplote in vlage, zaradi česar se lahko začnejo razvijati bolezni, ki škodujejo prebavnim organom. Ko spijete hladen napitek, se v telesu pričnejo krčiti žile, to pa oteži proces presnavljanja hrane. S tem se izgubi tudi kar nekaj hranljivih snovi, ki jih telo ne absorbira. Če želite poskrbeti za dobro prebavo, po obroku raje srkajte topel čaj. 

Telo absorbira več hranljivih snovi

Kot smo omenili v prejšnji točki, hladne pijače upočasnijo prebavo, pri čemer se tudi zmanjša sposobnost absorbcije hranljivih snovi, ki jih telo črpa iz vaših zdravih obrokov. Telo mora porabiti energijo za ohranjanje telesne temperature, saj se bori z razliko, ki jo povzroči mrzla pijača. V običajnih razmerah pa bi to energijo porabilo za presnavljanje in črpanje hranil, zato ste prikrajšani za vse vitamine, minerale ter drugo, kar potrebujete za normalno delovanje. 

Zdrava pljuča

Za zdravje pljuč ne skrbite le s tem, da ne kadite in ne gre za "loterijo" genov. Gre tudi za to, kakšne pijače pretežno pijete - če si večkrat privoščite nekaj hladnega, lahko to začne škodovati pljučem. Lahko se razvijejo kronične bolezni, sinusne infekcije, imate povišano temperaturo, astma ... Za dobro delovanje pljuč potrebujete brezhibno delujoč želodec, to pa boste med drugim dosegli s pitjem toplih napitkov. 

Kot že veste, se ob vstopu mrzlega napitka v telo skrčijo žile, tudi vratne. Kopičiti se prične raspiratorna sluznica, ki ustvari nekakšno zaščitno plast. Ko se slednja zamaši, grlo postane ranljivo za rane okužbe. 

Normalno bitje srca

Mrzle pijače lahko na telo delujejo do te mere, da upočasnijo utripanje srca. Pitje zelo mrzle pijače vpliva na vagusni živec, ki je precej pomemben del avtonomnega živčnega sistema. Le-ta nadzoruje nehotena dejanja telesa. Mrzla pijača na živec vpliva kot dražljaj, kar povzroči počasnejši srčni utrip. 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič