Čebulna juha s sirovim toastom

28. 12. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Čebulna juha s sirovim toastom (foto: revija Čarovnija Okusa)
revija Čarovnija Okusa

Francoski šarm in smisel za stil boste našli tudi v tej juhi.

Za 6 oseb potrebujete

  • 6 čebul
  • 50 g masla
  • 1 žličko drobno mletega sladkorja
  • 250–300 ml belega vina
  • 1200 ml perutninske ali zelenjavne juhe
  • sol
  • mlet poper
  • francosko štruco
  • čabato
  • beli kruh
  • toast ali drug beli kruh, iz katerega lahko pripravite šest kruhkov
  • 120 g nastrganega čedarja
  • ementalca ali grojerja
  • zelišča za okrasitev

Priprava

Čebulo olupite, jo zrežite na rezine in jih popražite na maslu v posodi z debelim dnom. Ko se zmehča, dodajte sladkor, premešajte in čebulo pecite tako dolgo, da se obarva zlato rjavo (približno 15 minut). Pazite, da se ne zažge. Prilijte belo vino, vse skupaj kuhajte približno 10 minut in postopoma prilijte še juho. Zavrite in pustite lahno vreti približno 15 minut.

V tem času pripravite opečen kruh. Rezine belega kruha popecite v ponvi ali opekaču. Potresite jih z nastrganim sirom in jih na hitro popecite pod žarom.

Juho pretlačite s paličnim mešalnikom in jo pogladite skozi cedilo. Začinite jo s poprom in soljo. Juho prelijte po krožnikih in nanjo položite opečen kruh, potresen z zelišči. Takoj postrezite.

Dodaten namig: v nekaterih receptih priporočajo, da kruh popečete kar v krožniku z juho. To lahko storite le z nepregorno posodo in pod zmogljivim žarom. V nasprotnem primeru se kruh zmehča, še preden se začne sir topiti.

Čas priprave: približno 50 minut.

Na osebo: približno 300 kcal, beljakovine: 14 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 43 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord