Kako bi morali uživati česen, če želite od njega pridobiti čim več koristi?

13. 12. 2023
Deli
Česen z daljšo toplotno obdelavo izgubi svoje zdravilne zmožnosti. (foto: Profimedia)
Profimedia

Česen velja za ljudsko zdravilno rastlino, ki jo je mogoče najti tako rekoč v vsaki bolje založeni shrambi. 

Uporablja se v različne namene. Poleg odličnega dodatka k jedem in kot začimbo, se ga mnogokrat uporablja tudi v zdravilnih pripravkih.  

Ljudsko zdravilo za različne tegobe

Česen je odličnen pomočnik zoper preprečevanje kašlja, pomaga tudi pri prehladu in na splošno krepi imunski sistem. Zaradi svojega antibiotičnega delovanja učinkovito deluje proti glivičnimi in virusnim okužbam, ter vnetnim procesom v telesu, kot so gripa, prehlad, vnetja ušes in nosne votline.

Zaradi svoje izjemne hranljivosti, ugodno vpliva tudi na raven sladkorja v krvi, zmanjšuje stopnjo holesterola in tveganje za srčne bolezni. Zaradi svojega protivnetnega delovanja sodeč po mnogih raziskavah celo ščiti proti rakavim boleznim.  

Ne spreglejte:

Česnovo skrivno zdravilno moč predstavlja alicin

Česen med drugim vsebuje okrog 200 aktivnih kemičnih spojin in antioksidantov, ki blagodejno vplivajo na celostno zdravje organizma, mnogi ga imenujejo naravni antibiotik.

Med bistvenimi zdravilnimi učinkovinami je pomembna predvsem spojina alicin, ki deluje proti bakterijsko in proti glivično. S termično oblelavo česna se ta učinkovina izniči, zato ga je najboljše zaužiti v surovi obliki.

Kako čim bolj izkoristiti zdravilne učinke?

Če želite čim bolj izkoristiti učinke česna, ga uživajte zmerno in na naslednje načine:  

  • Česen uživajte v surovi obliki, vsaj tri stroke dnevno.  
  • Preden ga zaužijete, ga zdrobite, saj boste tako spodbudili encimsko reakcijo in proizvodnjo alicina, zdravilne česnove učinkovine.
  • Če želite česen toplotno obdelati, to storite na hiter način.  

Četudi ima česen kar nekaj izjemnih zdravilnih lastnosti, se ga nekateri ljudje izogibajo zaradi specifičnega vonja. Toda med drugim ravno vonj predstavlja specifično zdravilno lastnost, ki je brez njega česen ne bi imel, zato si ga le privoščite.

Ob tem pa naj vam postrežemo še trik s katerim se lahko znebite vonja po česnu. To so peteršiljevi listi ali kavna zrna, ki jih lahko po zaužitju česna žvečite in tako ubijete dve muhi na en mah.  

Vir: citymagazine.danas.rs

Preverite še video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek