Cmoki s slanino

4. 12. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Cmoki s slanino (foto: foodstock photo)
foodstock photo

Specialiteta iz nemškega Posarja

Za 4 osebe potrebujete

  • 800 g mokastega krompirja
  • sol
  • 1 rumenjak
  • nariban muškatni orešek
  • 1–2 žlici jedilnega škroba
  • 150 g debelejših rezin prekajene slanine
  • 50 g masla
  • 2 čebuli

Priprava

Krompir operite in eno tretjino približno 30 minut kuhajte v slani vodi. Prestale olupite, jih drobno nastrgajte in jih s kuhinjsko krpo dobro iztisnite. Prestrezite tekočino. Počakajte, da se škrob usede na dno posode. Tekočino nato odlijte, škrob pa primešajte iztisnjenemu krompirju. Kuhan krompir olupite in ga skozi stiskalnico za krompir iztisnite k nastrganemu krompirju. Primešajte rumenjak, zmes začinite s soljo in muškatnim oreškom ter zgnetite voljno testo za cmoke. Primešajte malce jedilnega škroba.

Z dvema žlicama oblikujte podolgovate cmoke in jih približno 15 minut kuhajte v vreli slani vodi.

Olupite čebuli in ju zrežite na kocke. Na kocke zrežite tudi slanino in oboje zarumenite na vročem maslu. Cmoke dobro odcedite in jih porazdelite po krožnikih. Potresite s čebulo in slanino. Zraven tekne zelena solata.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut.

Na osebo: približno 520 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 41 g, ogljikovi hidrati: 30 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek