Čokoladno lečino pecivo, ki je videti kot kupček 💩 (a v resnici je BO-ŽAN-SKO dobro!)

13. 8. 2022

Včasih se ne zavedamo, kakšno čarovnijo lahko ustvari na videz povsem običajno živilo, ko se znajde v rokah ljubitelja dobre in pestre hrane. Tokrat je v glavni vlogi leča. Naj vas recepti zapeljejo z okusom, videzom in raznolikostjo.

Slika 1/4

Čokoladno lečino pecivo

Lečin pire:
1 skodelica leče
2 skodelici vode

Pristavite vodo in v njej kuhajte lečo. Ko zavre, posodo pokrijte in lečo kuhajte, dokler se ne zmehča (približno 40 minut). Kuhano lečo odcedite, nekaj vode prihranite za pozneje, in jo s paličnim mešalnikom zmešajte v gladko zmes. Če je zmes presuha, dodajte vodo, v kateri se je leča kuhala.

Biskvit:
1 skodelica sladkorja
½ skodelice medu
¾ skodelice olja
3 jajca
1 ½ skodelice lečinega pireja
1 ¼ skodelice vode
2 ½ skodelice polnozrnate moke
½ skodelice kakava
1 čajna žlička jedilne sode
1 čajna žlička soli
4 žlice malinove marmelade
maslo ali olje za premaz pekača

Pečico segrejte na 170 ˚C. Pekač premažite z malo masla ali olja.

V posodi zmešajte sladkor, med in olje ter dodajte eno po eno jajce. Nato dodajte še lečin pire in vodo. Dobro zmešajte.

V drugi posodi zmešajte suhe sestavine – moko, kakav, sodo in sol. Z mešalnikom jih vmešajte v zmes z jajci in dobro premešajte, da se vse dobro prepoji. Maso vlijte v pekač ali model za torte. Pecite 90 minut, če pečete v modelu za torte, oziroma 40–45 minut, če pečete v pekaču. Ali je biskvit pečen, preverite z zobotrebcem. Zapičite ga v sredino biskvita, če ostane suh, je biskvit pečen.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravite čokoladni preliv.

Čokoladni preliv:
100 g kakovostne temne čokolade
8 žlic mleka
100 ml sladke smetane za stepanje
2 čajni žlički sladkorja
5 g masla

Na sopari raztopite čokolado. Stopljeni čokoladi dodajte smetano, mleko, maslo in dobro premešajte. Prelijte biskvit. Postrezite ohlajeno na sobno temperaturo.

Odklikajte naprej za še več receptov iz leče >>>

Shutterstock

Leča je bogata z antioksidanti, vlakninami in minerali, obenem pa deluje močno bazično na telo. Prehranski strokovnjaki priporočajo, da jo uživate nekajkrat na teden, tako kot preostale stročnice.

Recepti: Nevenka Zelinka Cvijetić
Prevedla: Ksenija petrovčič
Fotografije: Nevenka Zelinka Cvijetić, Shutterstock

Še več receptov:

Preberite več na Sensa.si