Kako zdrava je v resnici hrana, ki jo pripravite v cvrtniku na vroč zrak?

16. 11. 2023
Deli
Kako zdrava je v resnici hrana, ki jo pripravite v cvrtniku na vroč zrak? (foto: Profimedia)
Profimedia

Je cvrtnik na vroč zrak (airfryer) res bolj zdrav?

Ko je postal ta gospodinjski aparat – s pomočjo katerega lahko v nekaj minutah pripravite slastne hrustljave jedi – pred nekaj leti popularen, se večina spreobrnjencev ni več ozrla nazaj. Eden od razlogov je hitrost priprave, a velik plus je zagotovo "bolj zdrava" ocvrta hrana, ki jo obljubljajo proizvajalci.

Toda koliko je v tem resnice? 

Je hrana, ki jo pripravite v cvrtniku na vroč zrak, res bolj zdrava? 

Kratek odgovor: odvisno, kako cvrtnik uporabljate!

Če primerjamo hrano, pripravljeno v cvrtniku, in tisto, ki jo ocvremo na klasičen način, torej v vročem olju, je prva zagotovo bolj zdrava alternativa. 

Hrana, ki jo cvremo v olju, absorbira nekaj tega olja, s tem se poveča vsebnost transmačob in pogosto tudi kalorična vrednost živila. Medtem ko je za pripravo hrane v cvrtniku na vroč zrak potrebna zelo majhna količin ali nič olja.

Ali lahko cvrtje z vročim zrakom zmanjša nastajanje nevarnih kemikalij?

Ocvrta hrana lahko vsebuje veliko akrilamida, kemikalije, ki nastane kot posledica obdelave živila pri visoki temperaturi in za katero je bilo ugotovljeno, da deluje toksično in povzroča raka. Daljša je obdelava, več akrilamida nastane. 

Največ ga je mogoče najti v hrani rastlinskega izvora, pišejo na NIJZ, zlasti v živilih z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot je krompirček – akrilamid namreč nastaja iz sladkorjev in aminokislin.

Po nekaterih študijah lahko cvrtje z vročim zrakom nastajanje akrilamida zmanjša za do 90 odstotkov v primerjavi s cvrtjem v olju. Razlog: za pripravo hrane v cvrtniku se uporablja manj olja in nižje temperature. (V primerjavi s fritezo.)

Vendar to velja le, če se hrana ne peče predolgo!

Slaba stran cvrtnika?

Živila se kljub vsemu obdelujejo pri visokih temperaturah – kar prinaša nekatera tveganja. Torej, čeprav živila ne plavajo v olju za cvrtje, boste kljub vsemu želeli paziti, da živil ne pečete predolgo (kar se s cvrtnikom zgodi zelo hitro) in tudi na to, kaj pravzaprav pripravljate.

Zaključek

Na splošno je hrana, pripravljena v cvrtniku na vroč zrak, bolj zdrava alternativa hrani, pripravljeni v fritezi. Vendar je to še vedno ocvrta hrana, zato se svetuje občasna uporaba.

Prav tako je pomembno, kako dolgo se hrana peče in kakšna je predpriprava oz. kaj pripravljate. Če je živilo že v osnovi zelo nezdravo (zaradi visoke vsebnosti maščob denimo), tega pečenje v cvrtniku ne bo spremenilo.

Nekateri strokovnjaki pa celo pravijo: če cvrtnik uporabljate samo zato, ker želite bolj zdravo jesti, je to mogoče tudi brez tega, in sicer ob upoštevanju nekaj nasvetov pri pripravi hrane – namesto, da se zanašate le na alternative ocvrti hrani.