Občasno postenje, veganska in paleo dieta: zvezdniki razkrivajo, katere diete jim najbolj ustrezajo

Jeniffer Lopez (foto: Profimedia) Profimedia
13. 1. 2023

Novo leto, nova postava! Zdaj, ko so prazniki za nami, je čas, da se osredotočimo na tiste nove zaobljube, ki smo si jih zadali. In če sta zdravo prehranjevanje in ohranjanje kondicije tudi vaši novoletni zaobljubi, potem je tu nekaj informacij, ki jih je dobro poznati. 

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Občasno postenje - dieta, na katero prisega tudi igralka Nicole Kidman

Zvezdnice, kot so Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Kourtney Kardashian, Molly Sims, Kate Walsh in druge, obožujejo občasno postenje. Ta prehranjevalni trend zgleda tako, da nekaj časa preprosto ne jeste, nato pa se v določenem delu dneva ali na določen dan spet normalno prehranjujete. Če se želite prehranjevati v skladu z načeli občasnega postenja, v času posta uživajte samo vodo, čaj ali kavo brez dodatkov.

Ta način prehranjevanja ima več prednosti. Tako se vam na primer ni potrebno odpovedati katerikoli hrani. Poleg tega je mogoče občasno postenje prilagodljivo vključiti v vašo dnevno rutino in ima lahko zelo pozitiven učinek na vaše duševno in fizično zdravje.

Ponavadi občasno postenje poteka v razmerju 16:8, kar pomeni, da 8 ur dnevno jeste povsem normalno, nato pa sledi 16  ur postenja, običajno čez noč.  Drugi način občasnega postenja je v razmerju 5:2, pri čemer 5 dni v tednu jeste povsem normalno, nato pa sledita dva dneva v tednu, kjer močno omejite vnos kalorij (kJoul). 

"Občasno se postim in zjutraj ne zajtrkujem," je Jennifer Aniston povedala za RadioTimes, ko so jo vprašali o skrivnosti njene lepote.

»Ko imam pogosto postenje, po principu 16:8, ne uživam trdne hrane in kaloričnih pijač približno 16 ur na dan. Nato preostalih osem ur sledim uravnoteženi prehrani brez štetja kalorij. Ne odpovedujem se različnim vrstam hrane."

Preden Jennifer ob 13. uri poje svoj prvi obrok, si privošči meditacijo in telovadbo. »Kmalu sem opazila koristi občasnega postenja,« pravi 50-letnica.

Veganske diete - dieta, katero obožuje tudi pevka Beyonce

Tudi veganske diete so precej priljubljene med zvezdniki. Te diete naj bi pomagale pri znižaju krvnega tlaka in zmanjšale tveganje za srčne bolezni in sladkorno bolezen. Zato se za eno od različic te vrste diete odloča vedno več ljudi.

Vključujejo predvsem živila rastlinskega izvora, kot sta sadje in zelenjava, pa tudi oreščki in žitarice. Znane osebnosti, kot sta Beyonce, Venus Williams, Michelle Pfeiffer, Madonna, Bill Clinton in še številne druge pričajo o prednostih tega načina prehranjevanja in koristih za zdravje.

Tako Venus Williams, vrhunska tenisačica pravi: "Imam diagnozo avtoimune bolezni in, seveda si želim biti kljub temu uspešna pri vsaki igri. Ko sem začela z vegansko dieto, sem se vanjo preprosto zaljubila. Ne samo, da mi pomaga na igrišču, ampak resnično čutim, da delam nekaj koristnega za moje zdravje."

Paleo dieta - dieta, za katero se je odločila tudi pevka Christina Aguilera

Tudi Paleo dieta je zelo priljubljena med zvezdnicami, kot so Christina Aguilera, Jessica Biel in Megan Fox.

Tako je na primer, Christina Aguilera s pomočjo paleo diete zgubila več kot 22 kg, med katero naj bi uživala predvsem beljakovine in zdrave maščobe, kot so avokado in puranja slanina, zelena, arašidovo maslo, kozice in ribji kari.

Ste že preizkusili katero od teh diet? Kakšne so vaše izkušnje z njimi?