Priljubljena dieta na ocenjevanju: Atkinsonova dieta

Priljubljena dieta na ocenjevanju: Atkinsonova dieta (foto: profimedia) profimedia
20. 3. 2022

Beljakovinske diete so v zadnjem času zelo priljubljene, ker poskrbijo za hitro izgubo teže. In ker ljudje še vedno verjamemo v čudežno tabletko (ne glede na to, kakšen vpliv bo imela na naše zdravje), smo pripravljeni poskusiti skoraj vse, kar se pojavi na trgu.

Dr. Robert Atkins je bil pionir visoko beljakovinskih diet. Teorija, ki jo zagovarja, sloni na tem, da ogljikovi hidrati povzročajo preveliko izločanje inzulina, kar vodi do debelosti in drugih s težo povezanih težav.

Kaj lahko jeste in čemu se morate izogniti?

Tako Atkinskova dieta v prvih dneh omeji uživanje ogljikovih hidratov na 20 do 40 gramov dnevno. Izključenih je večina žitnih živil, stročnic, sadja, kruha, testenin in zelenjave.

Lahko pa se do sitega najeste jajc, mesa, masla, sira, smetane. Brez dovolj velikega vnašanja ogljikovih hidratov začne vaše telo kot vir energije porabljati glikogenske zaloge v mišicah in jetrih. To povzroči tudi pospešeno izločanje vode.

Vaše telo kot vir energije porablja tudi maščobo, čeprav ne tako učinkovito kot med telesno aktivnostjo. Kadar telo izkorišča maščobo kot vir energije brez ogljikovih hidratov, se tvorijo strupeni stranski produkti ketoni, ki se nabirajo v krvi.

Ketoni se izločijo prek ledvic, ki morajo za to delati veliko več. Dr. Atkins trdi, da ketoni zmanjšujejo občutek lakote, kar še dodatno motivira pri hujšanju.

Poleg hitre izgube teže se lahko pojavi tudi izpadanje las, zadah, krvaveče dlesni, težave z jetri, zakisanost telesa … Dolgoročno prehranjevanje s hrano, ki vsebuje tako visok delež beljakovin, je nevarno, vendar vplivi na telo še niso dovolj raziskani. Poglejmo še nekaj pravil, ki se jih morate držati, če bi se odločili za Atkinsovo dieto.

profimedia
Jejte tri obroke normalne velikosti ali pet manjših obrokov. Obrokov ne preskakujte in čez dan ne bodite brez hrane več kot 6 ur.

Vsak obrok, vključno z zajtrkom, mora vsebovati okoli 150 g proteinske hrane (en srednje velik zrezek): lahko jeste svinjino, perutnino, teletino, jajca, ribo, sir. Maščobe vam ni treba odstranjevati. Če boste jedli beljakovine iz rastlin, jim morate dodati maslo ali olivno olje. Jeste lahko olja in preostalo maščobo, a z njim ne smete pretiravati.

Na dan lahko pojeste le 20 g ogljikovih hidratov. Preverite, koliko ogljikovih hidratov vsebuje določena zelenjava – solate lahko pojeste več kot na primer korenja.

Na dan lahko pojeste približno 120 g sira (ne skute ali rikote), 10 oliv, polovico avokada, 2 do 3 žlice smetane, 30 g kisle smetane in meso. Za sladkanje lahko uporabljate umetna sladila.

Da zadovoljite potrebo po sladkem, lahko pojeste posebne beljakovinske Atkinsove čokoladne tablice. Vsak dan spite vsaj 8 kozarcev vode ali drugih nesladkanih napitkov. Pijete lahko tudi bistro govejo juho. Uživajte dodatke k prehrani, takšne, ki ne vsebujejo železa in maščobne kisline omega 3. Jejte, dokler niste siti, a ne prenajedeni.

Ocena: 1/5

Izločiti tako veliko število živil iz prehrane samo zaradi želje po bolj vitkem telesu je po mojem mnenju neodgovorno. Beljakovinske diete ne bi sama predpisala nikomur, saj se lahko odlični rezultati dosežejo z manj napora in predvsem z manjšo obremenitvijo telesa.

Dolgoročni vplivi na telo res še niso potrjeni, vendar vse več raziskav potrjuje toksičen vpliv živalskih beljakovin na telo, iz izkušenj v medicini pa vemo, da povečan vnos mesa pomaga pri nastajanju krvno-žilnih bolezni, raka na črevesju, osteoporoze …

Menim, da bi se morali zamisliti nad vsako dieto, ki preveč omejuje uživanje naravne hrane, kot sta sadje in zelenjava, ter priporoča umetna sladila. Močno odsvetujem.

Mojca Cepuš, nutricionistka, Befit - vaš košček zdravja

Ocene ostalih priljubljenih diet: