Priljubljena dieta na ocenjevanju: 90-dnevna ločevalna dieta

Priljubljena dieta na ocenjevanju: 90-dnevna ločevalna dieta (foto: profimedia) profimedia
20. 1. 2022

O ločevalni dieti moje stranke najpogosteje sprašujejo, predvsem o tem, ali je zdrava ali ne. Po vseh klasičnih merilih, kaj je zdrava prehrana, se 90-dnevna dieta vsekakor vključuje v skupino bolj zdravih diet. Razlog je predvsem v tem, da ljudje med to dieto pojedo več raznovrstne hrane, kot bi je sicer.

Tako telo v tednu dni dobi vse, kar potrebuje za ohranjanje zdravja. Velikokrat slišim, da so ljudje pojedli veliko več surovega sadja in zelenjave kot sicer in občutno manj sladkarij in prigrizkov.

Posebej dobra navada je, da se za zajtrk je surovo sadje. Tudi kakšen dan popolnoma brez hrane ne škodi, čeprav je bolj kot za hujšanje dober za trening naše vztrajnosti in volje.

Mogoče je ločevalna dieta malo bolj naporna za tiste, ki so med hujšanjem tudi fizično aktivni. Če niste navajeni, lahko postane sadni dan skupaj s treningom kar naporno doživetje.

Kako poteka ločevalna dieta?

Ker je to ena najpopularnejših diet v Sloveniji, je ne bom posebej opisovala, osredotočila bi se le na osnove. Na primer na kombinacije živil: vsa živila so razdeljena na skupine:

A. OGLJIKOVI HIDRATI: kruh, testenine, proso, kuskus, riž, krompir, stročnice v zrnju, kosmiči …

B. ZELENJAVA IN GOBE: med zelenjavo spadata tudi stročji fižol in avokado.

C. BELJAKOVINE: meso, ribe, jajca, sir …

D. MAŠČOBE: rastlinskega in živalskega izvora

E. SADJE: med sadje spada tudi paradižnik

Kombinacije:

Skupina A se lahko kombinira s skupino B in majhno količino iz skupine D

Skupina C se lahko kombinira s skupino B in majhno količino iz skupine D

Vse skupaj niti ni tako zapleteno, spoštovati je treba le nekaj osnovnih pravil. Če se vam zdi, da je dieta primerna za vas in da se je boste lahko držali, se je brez skrbi lotite. Pomembno pa se je vprašati, kaj bo, ko boste dieto končali. Kako boste težo vzdrževali in se izognili jojo učinku?

Velikokrat sem presenečena, ko vidim, kakšna odrekanja so ljudje sposobni sprejeti, da bi se znebili nekaj kilogramov. Kot da preprostemu načinu izgubljanja teže ne bi verjeli. Pogosto me kdo 'na hitro' vpraša, ali imam kakšen nasvet, kako se shujša. Velikokrat povem podobno:

"Večerje zamenjajte za kos mesa in veliko skledo solate." Vedno dobim enak pogled izpod čela, kot da bi hoteli reči: ja seveda, potem pa svizec ...

Shujševalna dieta mora biti sistem, pri katerem se naučite in ponotranjite način prehranjevanja, katerega se vem ne bo težko držati vse življenje, saj boste le tako lahko vzdrževali telesno težo.

Ker sem o tem že pisala, naj omenim le glavne točke:

  • Dieta ne sme vsebovati premalo ali preveč kalorij. Optimalno številko kalorij je tisto, s katero v telo vnašate dovolj esencialnih snovi, hkrati pa hujšate do kilograma na teden.

  • Med dieto ne smete biti lačni.

  • Vsebovati mora hrano, ki jo imate radi.

  • Ne sme vsebovati hrane, ki je ne marate.

  • Ne povzroča jojo učinka, saj ste način prehranjevanja ponotranjili in se ga boste lahko držali vse življenje.
Ocena diete: 3/5

Sama te diete strankam ne priporočam, saj prepogosto slišim, da je takšno prehranjevanje pretežko vzdrževati vse življenj, zato se kilogrami pogosto povrnejo. Moti me tudi to, da avtorji diete obljubljajo, da takšen način prehranjevanja spremeni metabolizem, in da je to zagotovilo, da se kilogrami ne bodo vrnili. Kaj natančno naj bi to pomenilo?

Da bo ta dieta spremenila hormonsko ravnovesje v telesu? Hormoni namreč v veliki meri vplivajo na hujšanje in pridobivanje teže. Ko naslednjič preberete, da kakšna dieta vpliva na metabolizem, zahtevajte natančno pojasnilo avtorja, kaj to pomeni za vas in izgubljanje teže.

Pozitivna stran diete pa je, kot sem že omenila, njena preprostost, raznolika prehrana, predvsem pa to, da nimajo črne liste hrane. Jeste lahko skoraj vse, razen tiste hrane, ki je splošno sprejeta kot slaba: to je hidrogenizirana maščoba, homogenizirano mleko, večje količine predelane hrane, kot so sladkarije …

Če se te hrane izogibate, je to odlična naložba za vaše zdravje, ne glede na to, ali imate idealno telesno težo ali morate kakšen kilogram izgubiti.

Mojca Cepuš, nutricionistka, Befit – vaš košček zdravja

Ocene ostalih priljubljenih diet: