Sredozemska dieta

18. 5. 2012

Zakaj bi se vse ljube dni trudili z mislijo, da morate na dieto, če lahko vitko linijo dosežete le z izbiro prave prehrane. Sredozemska hrana ni najboljši izbor le zaradi svežih sestavin, ampak tudi zaradi načina uživanja v hrani – Sredozemci jedo večkrat na dan, obroki so majhni, ne uporabljajo veliko soli in maščob, kar zagotavlja vitko linijo.

Dr. Oz Mehmet je strokovnjak za hujšanje, izredno priljubljen možak v z dietami obsedeni Ameriki. Nad sredozemsko dieto oziroma zdravo prehrano je navdušil že veliko zvezdnic, med drugim tudi Oprah.

No, zadnje tedne pa tudi po Evropi promovira mediteransko dieto kot najbolj zdrav način hujšanja.

Dr. Oz pravi, da ga je pravilnega prehranjevanja naučila mama. Večina ljudi najbolj zdravo je, ko so še pod streho in v kuhinji svoje mame. Prav mame najbolj pazijo, da otroci redno jedo, da imajo na jedilniku dovolj svežega sadja in zelenjave, njegova je vedno uporabljala olivno olje ...

Torej, to so vse stvari, ki že same zagotavljajo vitko linijo. Sploh je izredno pomembno, da nismo nikoli lačni, saj se tako avtomatično izognemo preobjedanju.

Številni mislijo, da je kakovost sredozemske prehrane precenjena, a raziskave govorijo svoje.

Glede na raziskavo, objavljeno v reviji British Medical Journal, mediteranska prehrana zagotavlja trajno obvarovanje pred diabetesom tipa 2.

Raziskava je vključevala 13.000 diplomantov s španske univerze v Navarri, ki niso imeli nikoli težav z diabetesom. Diplomanti so bili vključeni v raziskavo od decembra 1999 do novembra 2007. Njihove dnevne prehranjevalne navade in zdravje so stalno preverjali.

Udeleženci so na začetku izpolnili 136 postavk dolgo anketo, ki je bila osnovana tako, da je vključila vse segmente prehrane. Anketa je vključevala tudi vprašanja o uporabi maščobe in olja ter o navadah kuhanja.

Vsaki dve leti je bila udeležencem poslana nova anketa o prehrani, načinu življenja, dejavnikih tveganja in zdravstvenem stanju. Pojavi diabetesa so bili potrjeni z zdravniškimi poročili.

Ugotovili so, da so imeli udeleženci, ki so se strogo držali prehrane, zmanjšano tveganje za nastanek diabetesa, tveganje se je namreč zmanjšalo za 83 odstotkov.

Metaanaliza, objavljena v reviji British Medical Journal, je pokazala, da strogo upoštevanje mediteranske prehrane zmanjšuje tveganje umrljivosti za rakom in kardiovaskularnimi boleznimi, kot tudi razvoj parkinsonove in alzheimerjeve bolezni. Raka in kardiovaskularne bolezni zmanjšuje za 9 odstotkov, parkinsonovo in alzheimerjevo bolezen pa za 13 odstotkov, če bolniki prehrano strogo upoštevajo.

9 pravil za hujšanje po dr. Ozu
 • Vsako jutro si obljubite, da boste tisti dan jedli zdravo. Spomnite se, zakaj bi radi izgubili kilograme in kakšne so prednosti vitke postave.
 • Ne podlezite stari rutini. Spremenite nekatere navade. Na primer, ko ste utrujeni, si nikar ne privoščite čokolade, ampak raje popite kozarec vode in pojejte jabolko.
 • Tolažbo za stres nehajte iskati v hladilniku, v katerem imejte od zdaj naprej spravljene le zdrave prigrizke. Nezdrava hrana vas bo še prehitro zamikala, zato je nikar ne kupujte.
 • Jejte večkrat na dan. Ob treh glavnih obrokih imej­te še dva manjša. Obroki naj bodo manjši in zdravi.
 • Pospešite metabolizem. To lahko naredite na dva načina – pijte dovolj tekočine in migajte. Pojdite vsak dan vsaj na sprehod, trikrat na teden pa še malo pospešite ritem s tekom. Nemška študija je pokazala, da če pred obrokom popijete dva kozarca vode, zaužijete kar za 24 odstotkov manj kalorij.
 • Zmanjšajte porcije. Saj se vam ni treba odreči vsej hrani, ki jo imate radi, lahko pa zmanjšate obroke. Če ste ljubitelj mesa, si ga privoščite, a naj bo to majhen kos, mesu pa priložite veliko zdrave zelenjave.
 • Zmanjšajte stres. Stres je uničevalec vitke linije, saj se kilogrami iz neznanega razloga kar lepijo na vas. Stres zmanjšajte z gibanjem, posebno priporočljiva je joga. Vsak dan naredite tudi nekaj lepega zase, na primer kupite si šopek cvetja ali si zavrtite najljubšo pesem.
 • Privoščite si vsaj sedem ur kakovostnega spanca. Pomanjkanje spanca v telesu znižuje raven hormona leptina, kar povečuje tek.
 • Ne odstopite od cilja. To seveda ne pomeni, da ne smete nikoli grešiti, tudi če en dan popolnoma 'zavozite', ni še nič hudega. Naslednji dan se vrnite na stare tirnice zdravega pre­hranjevanja. In seveda gibajte se, če se vam ne ljubi veliko, pojdite vsaj na 15-minutni tek, pojdite peš v trgovino, na kavo ... karkoli, samo malo migajte.
Sredozemska prehrana izboljša
 • vrednost holesterola,
 • vrednost krvnega pritiska,
 • raven sladkorja v krvi.

Raziskava, ki so jo izvedli na univerzi v Barceloni, je pokazala, da ni pomemben izvor maščob, lahko so tako iz olivnega olja kot iz oreščkov. V obeh testnih skupinah, ki sta jedli živila iz maščob, so se krvni pritisk, holesterol in raven sladkorja v primerjavi s skupino, ki maščob sploh ni uživala, izredno izboljšali.

Iz revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri