Doma vloženo sadje in zelenjava

21. 7. 2012

Pridelek z domačega vrta, ki ga ne morete porabiti sproti, je dobro vložiti ali vkuhati in shraniti za zimo. Poleg klasičnih vloženih kumaric in paprik, lahko pripravite pikantni paradižnik, papriko s sirom ali melone v vinu, in tako popestrite vašo ozimnico.

Pikantni paradižniki

Sestavine za približno 2 kozarca (po 500 ml):

  • 5 strokov česna
  • 1 šop mlade čebule
  • 400 g rdečega in rumenega češnjevega paradižnika
  • 4 vejice timijana
  • 2 žlički poprovih zrn
  • ½ žličke soli
  • približno 500 ml olivnega olja

Priprava:

Česen olupite, mlado čebulo pa očistite in jo skupaj z zelenjem zrežite na večje koščke. Čebulo na hitro blanširajte v vreli vodi in jo odcedite. Pripravite paradižnike in jim odstranite peclje. V kozarce naložite čebulo, paradižnike, česen, timijan, poper in sol. Prelijte z oljem, tako da bo vse prekrilo. Kozarce zaprite in jih shranite v hladnem in temnem prostoru. Obstojnost: približno 3 mesece.

Paprika s sirom

Sestavine za približno 4 kozarce (po 500 ml):

  • 8–10 majhnih rdečih paprik
  • 2 stroka česna
  • 450 g ovčjega kremnega sira
  • olivno olje
  • po 1 vejica timijana, bazilike in origana
  • ½ žličke poprovih zrn
  • 2 žlici limoninega soka

Priprava:

Paprike očistite, operite in osušite. Na zgornjem delu jim odrežite kapice in odstranite semenje. Paprike v vreli vodi na hitro blanširajte, dobro odcedite in ohladite. Česen olupite in oba stroka prerežite na pol. Kremni sir dajte v vrečko za brizganje in ga nabrizgajte v paprike.

Paprike, zelišča, poper in česen naložite v kozarce. Pokapljajte z limoninim sokom in prelijte s toliko olja, da so paprike z njim popolnoma pokrite. Kozarce zaprite in shranite v hladnem in temnem prostoru. Obstojnost: približno 2 meseca.

Breskve

Zavrite 1 l vode in 500 g sladkorja. Očiščene in razpolovljene breskve naložite v kozarec, dodajte janeževo zvezdo in prelijte z oslajeno vodo. Breskve vkuhajte v pečici.

Rdeča pesa v kisu

Sestavine:

  • 3 kg rdeče pese
  • 1 l 4-odstotnega vinskega kisa 
  • 500 ml vode
  • 2 žlici soli
  • 2 žlici sladkorja 
  • kumina
  • poper v zrnu

Priprava:

Peso temeljito operite, očistite in v vodi kuhajte do mehkega 45–60 minut. Še toplo peso olupite in naribajte na tanke rezine. Narezano peso zmešajte s kumino in poprom. Naložite jo v kozarce in pazite, da ni preveč stisnjena.

Kis zmešajte z vodo, soljo in sladkorjem ter zavrite. Z mešanico zalijte rdečo peso tako, da je povsem prekrita. Kozarce dobro zaprite in shranite.

Melone v vinu

Sestavine za približno 10 kozarcev (po 500 ml):

  • 2 kg medene melone
  • 1,5 l belega vina
  • 1 kg sladkorja
  • 3 cimetove palčke
  • majhen košček lupine biolimone

Priprava:

Melono prerežite na pol in ji z žlico odstranite semenje. Z žličko za sladoled (ali posebnim nožkom) iz meloninega mesa izrežite kroglice (melonino meso lahko tudi preprosto zrežete na majhne kocke). Melonino meso dajte v skledo, prelijte z vinom in pustite stati čez noč.

Naslednji dan melono odcedite in vino prestrezite. Vinu dodajte sladkor, cimet in limonino lupino ter ga zavrite. Melono naložite v kozarce in jih prelijte z vinom, da so z njim popolnoma prekrite. Kozarce zaprite in kompot shranite na hladnem. Obstojnost: približno 6 mesecev.

Iz Lise

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri