Domač brezglutenski kruh

25. 12. 2014
Deli
Domač brezglutenski kruh (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Brezglutenski kruh po okusu nič ne zaostaja za glutenskim. Če ga boste namazali s šipkovo marmelado, pa lahko postane tudi okusna sladica.

Da se ne boste kasneje lovili, si že takoj na začetku pripravite veliko skledo, v kateri boste mesili testo, jedilno in čajno žličko, sito, merilno posodo, tehtnico, krušni pekač in prtiček.

Za en hlebec potrebujete:
  • 0,5 kg brezglutenske moke (še boljša je ekološka, ki jo dobite pri mlinarju, saj le ta nima aditivov)
  • 2 zavojčka suhega kvasa
  • 500 ml vode
  • 3 jedilne žlice rastlinskega olja
  • 1 čajna žlička soli
  • maslo
  • olje
Priprava:

Moko presejte v veliko skledo, dodajte kvas, sol in dobro zmešajte. Dolijte olje in vodo. Maso ročno pregnetite, tako da boste dobili gladko testo, ki ga prekrijte s krpo in pustite vzhajati eno do največ dve uri.

Testo nato preložite v z maslom namaščen krušni model. Malo ga potlačite in pustite počivati še 20 minut.

V tem času vključite pečico in jo ogrejte na 200 stopinj.

Testo postavite v pečico in pecite približno 50 minut. Ko skorja kruha postane zlato rjava, ga vzemite iz pečice in premažite z nekaj olja. Nato ga zvrnite iz pekača in premažite še po spodnji strani.

Prvi dan je kruh zelo mehak in hrustljav, vendar že naslednji dan postane trd. Takšen je dober za drobljenje v juhe in razne omake. Lahko pa ga namočite v jajce in popečete.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord