Grahova juha, izboljšana z jogurtom in hrenom

6. 11. 2011
Deli
Grahova juha

Vedno znova vas bo presenetila s svojim okusom.

Za 6 oseb potrebujete:

  • 500 g zamrznjenega graha
  • sol
  • 4 šalotke
  • 2 stroka česna
  • 5 žlic masla
  • 2 lovorova lista
  • 100 ml belega vina
  • 1,2 l juhe
  • 2 krompirja
  • 4 rezine toasta
  • 8 žlic grškega smetanovega jogurta
  • 100 g smetane
  • sladkor, poper
  • 1 žlico limoninega soka
  • 2 žlici naribanega hrena (iz kozarca)

Priprava:

Grah stresite v vrelo osoljeno vodo in ga kuhajte 1–2 minuti, nato ga odcedite. Olupljeno šalotko in česen na drobno sesekljajte in popražite na maslu. Dodajte lovor, prilijte vino in tekočino nekoliko povrite. Vmešajte dve tretjini graha in prilijte juho. Krompir olupite, ga naribajte in vmešajte v juho. Juho kuhajte pri zmerni temperaturi približno 40 minut. Nato ohlajeno postavite v hladilnik za najmanj 5 ur.

Toastu odstranite skorjo in ga zrežite na kocke. Kocke opecite na 3 žlicah vročega masla in jih odcedite na papirnati brisači.

Lovor odstranite iz juhe in tej dodajte preostali grah, 6 žlic jogurta in smetano ter zmeljite s paličnim mešalnikom. Juho začinite s sladkorjem, poprom in limoninim sokom. Hren zmešajte s preostalim jogurtom. Juho razdelite v globoke krožnike ali skodelice in postrezite  z opečencem in hrenovim jogurtom. Po želji juho okrasite z rukolo.

Čas priprave (brez hlajenja): približno 1 ura
Na osebo: približno 330 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 28 g

Iz Lise

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord