Hrustavi, jedri, slastni lešnikovi kolači

25. 1. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
2 / 3
Arhiv revije Lisa

Tofi tortice

Čisto oreškaste po švicarsko.

Za 10 kosov potrebujete:

Za testo:

• 350 g moke
• 1 žličko nastrgane bio limonine lupinice
• 1 ščepec soli
• 100 g sladkorja
• 175 g masla
• 1 jajce

In:

• 150 g orehovih jedrc
• 150 g lešnikovih jedrc
• 150 g sladkorja
• 200 g smetane
• 2 žlici medu
• sredico 1 stroka vanilje
• 1 rumenjak

Priprava:

1. Zmešajte moko, limonino lupinico, sol in sladkor. Maslo zrežite na kocke. Jajce razžvrkljajte. Oboje dodajte moki in zgnetite mehko in voljno testo. Zavijte ga v folijo in ga za 2 uri postavite v hladilnik.

2. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Vse oreščke popražite na pekaču v pečici. Pecite jih toliko časa, da zadišijo. Nato jih odrgnite s kuhinjsko krpo, da se ločijo od lupine, in jih grobo sesekljajte.

3. Za pripravo karamelne mase karamelizirajte sladkor. Dodajte smetano, med in sredico stroka vanilje. Vse skupaj pustite lahno vreti približno 10 minut, da nastane sirup. Primešajte oreščke.

4. Namastite 10 modelčkov za pite (premera 8 cm) in jih obložite s testom. Razžvrkljajte rumenjak in z njim premažite testo. Pecite ga 12 do 15 minut. Po njem razporedite oreščke in tortice pecite še nadaljnjih 12 minut.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut + hlajenje 2 uri.
Na kos: približno 630 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 41 g, ogljikovi hidrati: 57 g.