Izogibajte se najslabšemu sladkorju, ki hrani rakave celice

18. 5. 2018
Deli
Izogibajte se najslabšemu sladkorju, ki hrani rakave celice (foto: Profimedia)
Profimedia

Ne samo, da je sladkor primarni izvor viška kalorij, nove raziskave so pokazale, da rakave celice absorbirajo visoko fruktozni koruzni sirup, kar je še en dodaten razloga, da se ga izogibamo. 

Vzeli ste samo en keks in ugotovili, da ste pojedli celo škatlo? Gasite žejo z gaziranimi sokovi, pa bi radi popili še eno plastenko? Razlog ni le v pomanjkanju samodiscipline, vendar v vrsti sladkorja, ki se nahaja v večini visoko predelanih proizvodih. 

Imenuje se glukozno-fruktozni sirup.

Glukozno-fruktozni sirup (High-fructose corn syrup, HFCS) je vrsta koruznega sirupa. 

Naši možgani ga ne dojemajo kot hrano, zato imamo občutek, da smo še vedno lačni, pravimo, da umetno ustvarja apetit. 

Proizvajalci živil ga pogosto uporabljajo, saj je najcenejša oblika sladkorja. Poleg tega pa podaljšuje rok trajanja živila, zato je nadvse "uporaben" aditiv  v svetu hitre in predelane hrane. 

Na žalost pa ima številne negativne vplive na naše zdravje.  

Glukozno-fruktozni sirup ne predstavlja nevarnosti samo naši vitki liniji. Je strup za naše telo.

  • Upočasni presnovo in povzroča debelost. Če telo fruktoze ne porabi za energijo, prispeva le k večji telesni teži.
  • Z njim se hranijo rakave celice.
  • Maši žile, poveča se nevarnost za bolezni srca in možganske kapi.
  • Poveča pomanjkanje vitamina D.
  • Škodi ledvicam.
  • Vpliva na povišan krvni tlak.
  • Spodbuja rast maščobnih celic v bližini srca, jeter in drugih vitalnih organov.
  • Povzroči lahko nastanek sladkorne bolezni.

Pred leti so raziskovalci Univerze v Kaliforniji dokazali, da celice tumorja (trebušne slinavke) uporabljajo fruktozo za deljenje in reproduciranje. Onkološki bolniki, ki zmanjšajo vnos rafinirane fruktoze ali jo popolnoma izločijo, lahko preprečijo rast raka.

Največje količine visoko-fruktoznega sirupa (mešanice fruktoze in glukoze) se uporablja v gaziranih pijačah, sokovih, kruhu, pecivih, piškotih, sladoledih, kosmičih, žitnih tablicah, jogurtih, pripravljenih juhah iz vrečke in številnih drugih predelanih živilih. 

Kaj pa sadje? 

Fruktoza, ki je naravno prisotna v sadju, ni problematična kot fruktoza, ki je pridobljena iz koruznega sirupa ali rafiniranega sladkorja, če se jo uživa v zmernih količinah.

Zato omejite uživanje industrijsko predelane hrane, ki vsebuje veliko glukozno-fruktoznega sirupa. Berite etikete in se izogibajte hrani in pijači, ki jo vsebuje. 

www.naturalnews.com, alternativa-za-vas

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord